И надзорниците ще се присъединят към протеста на служителите на МВР, на 20-ти февруари 2022 г., пред сградата на Народното събрание. Това стана ясно от писмо от Синдиката на служителите в затворите в България до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и до правосъдния министър Надежда Йорданова.

От Синдиката на служителите в затворите в България/ССЗБ/ припомнят, че от тринадесет години настояват да бъдат подобрени условията им на труд и много често е имало само демонстрация на заинтересованост от страна на управляващите. 

Служителите в затворите също излизат на протест

Служителите в затворите също излизат на протест

Искат увеличение на основните заплати

"В последните месеци нееднократно призовахме всички институции и политически сили да постигнат единна позиция, гарантираща повишаване, предвидимост и равнопоставеност на заплащането на труда, гарантиране на правата, подобряване на условията на труд и цялостно финансиране, което да очертае стабилна и градивна посока на развитие на сектор "Сигурност". Заявените от нас искания и посочени виждания не срещнаха необходимото разбиране и се превърнаха, за пореден път, в катализатор на социално напрежение в целия сектор", пишат от синдиката на надзорниците.

Те подчертават, че сега водят диалог с правосъдния министър Надежда Йорданова и очакват продуктивност.

Служителите в затворите: Няма да участваме в имитации на реформа

Служителите в затворите: Няма да участваме в имитации на реформа

Утре решават за увеличение на заплатите, съобразено с инфлацията

"Категорично отричаме поставените наши искания и обявени протестни действия да съдържат политически подтекст", се казва в писмото.

Те настояват за обща среща със синдикалните организации в Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи с премиера Петков, вицепремиера и правосъдния министър. На тази среща очакват да бъдат обсъдени реалните проблеми, модела за определяне на основните възнаграждения и плащанията с постоянен характер, нелогичните различия в заплащането на служителите в отделните структури от областта на Националната сигурност и намеренията за реформи, включително и на заплатите в сектор "Сигурност". 

Пожарникари и полицаи нямат информация за криминални лица в протеста им, нямат и покана за разговор

Пожарникари и полицаи нямат информация за криминални лица в протеста им, нямат и покана за разговор

Ако МВР има такава информация, да я даде и на нас, заяви Венцислав Станков