Ердоган Ахмедов, Лютви Местан и Касим Дал от ДПС, както и Кирил Добрев от БСП са депутатите от 41-вото Народно събрание, които са говорили със скандалния плевенски бизнесмен Красьо.

Това обяви Яне Янев по време на заседанието на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика и Комисията „Професионална етика и противодействие на корупцията" към ВСС в рамките на създадения Съвет за координация.

Припомняме, Красимир Георгиев беше посочен като посредника при търговията с постове на магистрати. При разплитането на случая се разрази голям скандал във Висшия съдебен съвет, като това доведе до масови оставки на висши магистрати.

  • За Ердоан Ахмедов са констатирани 9 SMS-а и разговора с Красьо Черния.
  • Касим Дал общо „се е разписал" със 123 контакта, като последният е през март тази година.
  • Кирил Добрев е със скромните 2 изходящи SMS-a към телефона на Красимир Георгиев.
  • 2 пъти пък Лютви Местан се е обаждал на Красьо и му е изпратил 3 SMS-a.

Общо контактите на депутатите обхващат периода 2008 - 2009 г.

Яне Янев съобщи, че е изискал от ВКП справка за народните представители от 41-вия парламент, контактували със скандалния бизнесмен.

Засега от 41-вия парламент само горните 4-има са контактували с Красьо. Яне Янев обаче иска да се констатират и бивши депутати, които също са познавали бизнесмена от Плевен.

Той иска и проверка на контактите на Красьо Черния с цялата изпълнителна и местна власт.

Янев настоява да бъдат проверени контактите на Георгиев с бивши висши магистрати, включително и главни прокурори.

В Тефтерчето на Красьо Черния има телефоните на общински съветници, кметове, хора от администрацията на президента, служители на МВР, съобщи още Яне Янев.
Все още обаче не е констатирано дали са провеждани разговори с тях.

Лидерът на РЗС е категоричен, че Красимир Георгиев е осъществявал лобистка дейност срещу съответното заплащане. Бизнесменът от Плевен лобирал за висши постове във ВУЗ-ове, осъществяване на проекти и при обществени поръчки.

Яне Янев поискал на едно от заседанията на антикорупционната комисия от прокуратурата да предоставят данни за връзка между разследвани лица, техните отношения с политици и получавали ли са обществени поръчки.

В тефтерчето на Красьо Черния фигурирали и „интересни лица" за прокуратурата като „Жоро Главата" (син на убития човек на СИК Стоил Славов), „Жоро Инса", зад чието име стои Георги Самуилов - петролен бос и „Иван САПАРД Касим".

Общо 1040 номера са записани в тефтерчето на Красимир Георгиев. Има вече разчетени SMS-и, в които ясно се посочва и се дават указания или информация за решени проблеми по проекти и обществени поръчки.

Яне Янев аргументира искането си да се проверят и бивши министри, зам.-министри и депутати заради съмнението, че Красимир Георгиев е лобирал и за спечелването на проекти по европейски програми.

В тефтера му фигурира и телефонният номер на бившия зам.-финансов министър в кабинета „Станишев" Димитър Ивановски, който беше национален ръководител и отговаряше за предприсъединителните програми на ЕС.

В петък се очаква ВСС да оповести всички имена на магистрати, комуникирали с Красимир Георгиев.

Припомняме, в списъка на Красьо с телефонни номера бяха открити имената на 31 магистрати. Беше съобщено, че той е контактувал и с политици.

Двама-трима висши кадри на МВР също са контактували с Красимир Георгиев, по-известен като Красьо Черния, обяви в началото на месеца вътрешният министър Цветан Цветанов.