Намираме се в критичен момент. Това предупреди военният министър Николай Ненчев по време на международна конференция на тема „Въоръжение и екипировка на Сухопътните войски за изпълнение на целите на способности и за националната отбрана”, която се провежда във Военната академия в София.

Ненчев посочи усложнената геополитическа обстановка, кризите в Украйна, терористичните атаки, бежанската криза, хибридните и кибератаки.

Бежанската криза показа, че нито една страна не може да се справи сама, категоричен е Николай Ненчев.

Демографската криза също е действителна заплаха за националната сигурност, предупреди още министърът на отбраната.

Сигурността на страните от Европейския съюз (ЕС) и НАТО е застрашена, смята той. След Втората световна война, по думите му, не сме се съюзили с демокрациите и затова сме станали лесна жертва на Сталин.

Трябва активно и упорито да се борим за каузата на ЕС и НАТО, категоричен е министър Ненчев. България все още не е стабилна демокрация, смята той. Според него все още трябва да се борим за недостигнатите стремежи.

Според него трябва да не сме зависими във въоръжението си от страни извън ЕС и НАТО. Исканото увеличение на бюджета за отбрана не е самоцел, коментира още Николай Ненчев. Той смята, че само така можем да защитим националната си сигурност.

Самият Ненчев се обяви за длъжник на сухопътните войски, които според него заслужавали повече. Време е за действие, коментира министърът на отбраната.

Командващият на сухопътните войски ген. майор Андрей Боцев изтъкна, че сухопътните ни войски изпълняват неизмеримо много задачи и получават висока оценка от международните ни партньори. Според него е нужна нова бойна техника и ново оборудване за сухопътните ни войски.

По време на дискусията стана ясно още, че редица са проблемите във въоръжението и оборудването за сухопътните ни войски. Основно техниката е руска, което прави ремонтът зависим от Русия. Освен това има и недостиг на резервни части. Също така техниката ни се оказва несъвместима с другите армии от НАТО. Затова военните са категорични в необходимостта от превъоръжаване и по-модерна екипировка за сухопътните войски.