Сериозен спор са разрази в пленарна зала във връзка с мястото и управлението на Националния институти по метрология и хидрология - НИМХ, които вчера обявиха протестна готовност, а по-късно и протест заради идеята институтът да премине като структура към Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В момента той се намира към Министерство на образованието, където бе "приютен" преди три години след множество протести заради недостатъчните средства, които БАН отделяше за него.

Мястото на института е в МОСВ, категоричен бе Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" (ИТН).

Цончо Ганев от "Възраждане" е против тази промяна да се вкарва в последния момент. От ГЕРБ също възразиха по начина, по който текстът е вкаран в закона. Николай Нанков от ГЕРБ атакува Комисията по околна среда и води в Народното събрание, че вчера е провела три заседания, за да бъде вкарано предложението НИМХ да премине към МОСВ. Това той определи като вакханалия. Това е несериозно, обясни депутатът.

НИМХ спря времето в знак на протест

НИМХ спря времето в знак на протест

Причината са готвените промени в статута на метеорологичната служба

Според Красимир Вълчев прехвърлянето на НИМХ е наказание. Правите втори опит да отнемете финансовата автономия на НИМХ, изтъкна той като според него това е наказателна акция.

Екоминистърът Борислав Сандов заяви: "Не съм съучастник в никаква наказателна акция." Прехвърлянето на НИМХ не било наказание.

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

НИМХ: Правителството е младо и не знае какво правим

Научната структура трябва да има право на преразпределението на бюджета

Сандов изтъкна, че трябва да се засили научната дейност в областта на климатологията. Министърът вижда синхрон в думите на служителите в НИМХ и ГЕРБ. НИМХ остава на делегиран бюджет, подчерта екоминистърът.

Андрей Чорбанов каза, че министърът на образованието нямал нищо общо с това, което прави НИМХ и отново каза, че институтът нямал място в МОН. Няма никаква политическа атака, репликира и Красимир Вълчев.

НИМХ имал право да се развива самостоятелно. В момента НИМХ обслужва седем министерства и още няколко институции, а като пример бе посочено, че института обслужва и Министерството на енергетиката и по тази логика НИМХ можел да мине към него.

МОН: НИМХ принадлежи там, където се използва неговата експертиза

МОН: НИМХ принадлежи там, където се използва неговата експертиза

Министър Денков е готов да обсъжда къде е най-доброто място за НИМХ

От ДПС заподозряха, че с предложението се наказва политически институтът. Тома Биков припомни, че служителите от НИМХ протестират и днес няма прогноза за времето. От ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят протеста с всички сили, както и всяко недоволство срещу некомпетентното управление.