Утвърждаването на демокрацията в последните 20 години бе подменено с криминален преход.

България стана символ на корупцията и престъпността в Европа, част от съдебната власт се е превърнала в частен бизнес, налице е дълбока криза към държавната и политическата система, а разделението на властите и демократичните правила са изпразнени от съдържание.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев. Потвърждение на тези констатации според него е отказът на президента да освободи посланиците ни в Турция и САЩ.

Този отказ е защото президентът знае, че и той е бил избран чрез гласове фантоми - средно по 1 500 на секция от Турция, отбеляза той.

По думите му, отказът на държавния глава показва, че той държи властта си на безпринципна сделка с ДПС.

Той е взел от политикономическия холдинг на Ахмед Доган непогасяеми политически кредити в особено големи размери и докато е на власт, ще ги връща заедно с лихвите, добави Янев.

Той подчерта, че причината за твърденията му, не е в личността на Георги Първанов, а в системата, която позволява това да се случи.

Затова РЗС се обявява не само за импйчмънт на президента, а на цялата държавно политическа система, която продължава да властва по сценарий на старата комунистическа номенклатура, заяви той.

Според него импийчмънтът е много особено важен, „когато сега управляващата партия е на път да помилва президента".

За това ние от РЗС се обявяваме за промяна на промяната, обяви лидерът на партията.

Той призова партиите от парламента да започнат незабавно консултации за подготовка на нова конституция и свикване на ново Велико народно събрание преди президентските избори.

Време е България да се преучреди като европейска държава, подчерта Янев и отново настоя за рестарт на държавата.

Припомняме, късно снощи в Берлин премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака" за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов.

Като първа стъпка обаче той предложи държавният глава да се извини.

Преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.