Кметът на район "Витоша" в София и заместник-председател на СДС Теодор Петков също подкрепи идеята за колективна оставка на синьото ръководство и еманципиране от ГЕРБ.

На последното заседание на НИС на СДС представителя на партията от Югоизточен регион Дончо Златев е предложил декларация, с която цялото ръководство да подаде оставка и да се върви към възстановяване на автентичната десница. Предложението е подкрепил и представителят на СДС за Югоизточен регион Костадин Костадинов, който е председател на Общински съвет Дупница.

Сред мотивите за исканата оставка на ръководството и напускане на коалицията са "несъответствие на представителността на СДС в коалицията с партия ГЕРБ, което доведе до рязък спад в мотивацията на организациите на партията", както и "размиване и заличаване на образа на партията и превръщането й в присъдружна организация на по-големия коалиционен партньор".

Гласове в СДС за напускане на коалицията с ГЕРБ

Гласове в СДС за напускане на коалицията с ГЕРБ

НИС на СДС е подал колективна оставка

Искащите оставка на ръководството са на мнение, че процесите от последната седмица след парламентарните избори дават възможност да се предприемат действия за възстановяване на доверието на автентичния десен избирател.

Според тях СДС трябва да заеме активна позиция и да е част от този процес. Те смятат, че това решение ще даде възможност на ново поколение в Съюза на демократичните сили, което не е обременено от решенията и действията на настоящото ръководство, "да върне доверието на избирателите, да направи всички необходими разговори с други политически субекти и да изведе СДС отново на пътя на успеха, където ще представлява отново десните хора в България".

Решението не бе прието с 3 гласа "за", 3 гласа "против" и 4 гласа "въздържал се".

ГЕРБ/СДС се регистрираха в ЦИК: обществото се събужда и ще различи по-добрите

ГЕРБ/СДС се регистрираха в ЦИК: обществото се събужда и ще различи по-добрите

Днес приключват номинациите в структурите на ГЕРБ за двата вида избори