Или премиерът Бойко Борисов се прави на луд за плаж Росенец или ГЕРБ Бургас играе срещу него. Това обяви в своя позиция общинския съветник от Бургас Константин Бачийски, който е зам. председател на партия"Средна европейска класа" Константин Бачийски.

По традиция в ГЕРБ нещата се случват съгласно волята на Бойко Борисов, а в ГЕРБ Бургас решенията се взимат под указанията на кмета Димитър Николов, пише Бачийски.

Затова е абсолютна изненада, че действията на ГЕРБ Бургас и на лидера на партията Борисов по случая "Росенец" напълно се разминават, твърди Бачийски и дава пример с последните събития, свързани с единствения общински път, водещ към "летните сараи", обитавани от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба

Пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба

Граждани искат да поставят паметник на независимостта пред резиденцията

Община Бургас може отново да загуби собствеността върху тази улица, алармира Бачийски. Причина за това са действията или по-точно бездействието на доминирания от ГЕРБ Общински съвет спрямо подадена жалба от фирмите "Хермес Солар" и "Стрейтлайн", които се свързват със стопанисването на лятната резиденция на почетния председател на ДПС.

Възможно е общината да загуби пътя, след като местната власт в Бургас се отказа от най-голямото си предимство по този казус - да поиска от съда да обяви за нищожно решението на Общинския съвет от 28 април за преминаването на общинския път към "сараите" в частни ръце.

"Заради това решение на 11 юли 2020 г. хиляди българи от цялата страна пристигнаха край резиденцията, обитавана от Ахмед Доган, и с протеста си разтърсиха цялата държава така, че политическите трусове не спират и до днес", пише Бачийски.

Прокуратурата отказа да разследва гардовете на НСО за инцидента на "Росенец"

Прокуратурата отказа да разследва гардовете на НСО за инцидента на "Росенец"

Предстои обжалване

На 28 юли премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в директно включване от джипа си, че по случая с пътя към "сараите" Общинският съвет в Бургас ще вземе ново решение. Час по-късно по време на заседание мнозинството от ГЕРБ и сателити гласува да бъде оттеглено скандалното решение от месец април. В това решение има сериозни юридически пропуски, които отварят възможност за неговата отмяна в съда и преминаването на собствеността върху пътя в частни ръце, информира съветникът.

Бачийски не разбира дали премиерът играе роля на 28 юли или кметът на Бургас, председателят на ОбС в Бургас заедно с колегите си от ГЕРБ тайно са преминали в редиците на партията на Цветан Цветанов и пред очите на всички застават срещу позицията на Бойко Борисов за случая "Росенец".

Недоумението му е продиктувано от неколкократното искане председателят на общинския съвет проф. Севдалина Турманова и правния отдел на Общински съвет Бургас да поискат от съда контрол за валидност на решението за прехвърляне на собствеността върху пътя към "сараите" и да го обявят за нищожно.

При подаването на становището по жалбата на фирмите "Хермес Солар" ООД и "Стрейтлайн" ЕАД общината обаче изненадващо се е отказала от своя може би най-силен коз, а именно искането за нищожност. Така се губи ключова възможност жалбата да бъде отхвърлена.

Според Константин Бачийски все повече се засилват съмненията, че ГЕРБ Бургас и председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова правят всичко възможно случаят "Росенец" да се върне в изходната си точка от месец април, след като решението от юли месец може да бъде отменено в съда.

Общински съветник се тревожи, че община Бургас пропуска да си върне пътя към Росенец

Общински съветник се тревожи, че община Бургас пропуска да си върне пътя към Росенец

Не използва законовите възможности

"Явно гласуването в Общинския съвет през месец юли е било прах в очите на хората. ГЕРБ Бургас, мнозинството в ОбС и Димитър Николов изиграха всички, подиграха се на хилядите протестиращи българи край Росенец, защото правят всичко възможно да загубят пътя към "сараите", коментира Константин Бачийски.