Георги Първанов и Бойко Борисов имат общ кръг икономически приятели и президентът е заинтересован ГЕРБ и в частност Бойко Борисов да са на власт.

Това заяви бившият депутат от БСП Татяна Дончева, цитирана от kafene.net

Според нея обаче Бойко Борисов е предал всички, с които е работил и Първанов може да остане "излъганото камилче".

Дончева, която още при управлението на тройната коалиция обвини президента в политика на "путинизация", заяви, че продължава да стои зад тези си думи.

Според нея обаче не геостратегическите проекти са в основата на сегашната междуинституционална криза.

"Връзката с руските проекти не намирам за сериозен довод. Истината е, че Бойко Борисов има неясна позиция по отношение на руските проекти. Аз винаги съм твърдяла, че той е поел ангажимент и пред руската страна, преди да дойде на власт, че тези проекти ще бъдат, както и е поел ангажимент и пред американската страна, че тия проекти няма да бъдат", коментира Дончева.

Според нея причина за сегашния конфликт е "много тревожната" ситуация с държавните финанси и прекомерното натрупване на дефицит.

"Обстоятелството, че правителството крие този факт, няма да му помогне, защото той след няколко месеца ще лъсне", заяви Дончева пред БНР. По думите й министърът на финансите и премиерът Борисов, който в крайна сметка носи отговорност за правителството, са допуснали "две-три груби грешки".

Според нея Първанов има нужда да се позиционира като опозиция, "защото трябва да има някаква писта, от която да нарежда следващия политически пъзел" в условията на финансова криза, каквато, по думите на Дончева, се задава след няколко месеца.

Тя отбеляза, че от позицията на президент, какъвто ще е още година и половина, Първанов лидира левицата и това засега му е абсолютно достатъчно, а след края на мандата си може да прави "каквото си иска, включително и нови проекти".