Политологът Христо Панчугов заяви, че финалният въпрос е какво следва оттук нататък след оставките на лидера на БСП Корнелия Нинова и на съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов.

Затварянето на партиите в твърди ядра, които затвориха разговора, очевидно не носи позитив на никого - все по-ниско доверие в институциите, избирателната активност и гласуването. Само две партии печелят от изборите, обобщи Панчугов изборния резултат пред бТВ.

Той посочи, че ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се държат като досега, неизбежно ще загубят гласове. Трябва да има разговор вече по политики, настоя Панчугов. Ако няма разговор за политики, това, което сега ни се случи с "Величие", ще бъде добре, предупреди политологът. Той посочи, че предстои да се види дали ще има смела формула за правителство.

Журналистът Илхан Андай посочи, че Христо Иванов си заминава като политик и заради загубени лични битки. Той смята, че ако Кирил Петков подаде оставка, ще завърши процесът на логичните оставки и тогава в 50-ото Народно събрание ще се стъпи на по-голяма здравословна почва. При едни избори наесен Андай е убеден, че и МЕЧ на Радостин Василев ще влезе в парламента и тогава щял да настъпи хаос за дълго време напред.

Надежда Нейнски не вижда как ще се състави коалиция

Надежда Нейнски не вижда как ще се състави коалиция

Резултатите от изборите - една голяма червена лампа

ДПС определено е партньор на Бойко Борисов, посочи Андай. Делян Пеевски има стратегия за съставяне на стабилно правителство с пълен мандат, но непредвидимият е Бойко Борисов. Пред него има двама Борисовци - партньорство с ДПС и какво ще кажат отвън евроатлантическите партньори. Борисов се надява да няма улична енергия срещу него, защото се цели в следващите президентски избори, коментира Андай.

"Народът не желае Бойко Борисов за министър-председател", категоричен бе Илхан Андай. Реалният победител на изборите е Делян Пеевски, по думите му.

Андай е сигурен, че Бойко Борисов иска да направи правителство с ДПС, стига после улицата да не протестира срещу него. А Делян Пеевски щял да иска да има министри в едно управление заедно с ГЕРБ.

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

Все още не е ясно кой ще бъде номиниран за следващ лидер на столетницата

Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро заяви, че оставката на Христо Иванов е истинска, но дали сега ще има "Христо Иванов-2" или някои друг, но нямало да е оставката на Кирил Петков. При БСП може да се види птицата Феникс, смята Ревизоро. При БСП или е рано, или е късно, като това, че Корнелия Нинова е подала оставка, няма значение, ако после отново възкръсне като лидер на партията.

Ревизоро посочи, че е възможно служебният кабинет под някаква форма да остане, докато се проведат следващи избори. "Борисов може да не иска да състави правителство сега и да остави служебното правителство на Димитър Главчев, но не е ясно колко гласа ще загубят наесен или към нов политически субект", каза Емил Димитров-Ревизоро.

Според него ролята на Бойко Борисов е да търси и убеждава партиите да съставят правителство. "Ако сега Борисов не състави правителство, тогава избирателите могат да се обърнат срещу него и да кажат - за пореден път печелиш изборите и не съставяш правителство", смята Ревизоро.

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Политолози очакват ГЕРБ и ДПС да направят кабинет

Това, което се очертава е управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН

Според ПР експерта Нидал Алгафари Бойко Борисов първо ще даде мандата на ПП-ДБ и ако те го върнат, лидерът на ГЕРБ ще се види принуден да го даде на ДПС. Борисов ще подкрепи правителство на ДПС, обясни експертът в студиото на Нова телевизия.

Алгафари коментира, че Делян Пеевски е достатъчно убедителен, обигран политик, за да накара ИТН да подкрепят правителство на ДПС. Но ако партията на Слави Трифонов предприеме някой "рязък ход", както е правила и преди, затова влиза и седма партия в парламента - "Величие". Пеевски може да събере гласове чрез убеждение и да се подкрепи правителство на ДПС, коментира ПР експертът.