Политологът Даниел Смилов заяви, че има изненади от изборите 2 в 1 - ГЕРБ не е в по-добра позиция за съставяне на правителство. Сега има победил на изборите с преднина пред останалите, има втора партия с преднина пред третата партия. Около първия и втория от изборите ще се глоби управление, посочи Смилов в студиото на БТВ.

Той изтъкна, че ако има нови избори, може да се появи нов играч на политическия терен, с което първото място на ГЕРБ-СДС няма да е сигурно. В 50-ото Народно събрание трябва да се състави правителство, за да се стабилизира държавата. Отговорността сега е на ГЕРБ-СДС и ДПС да съставят правителство, подчерта Смилов.

Той оцени като жест подадената оставка от страна на Христо Иванов вчера. Той е един изключително почтен и принципен политик. Христо Иванов добронамерено смяташе, че с ГЕРБ може да се управлява и той полагаше усилия да се постигнат резултати. Неговото заключение е, че теренът, на който можеше да се случи управление с ГЕРБ е изгорен, изтъкна Смилов.

Христо Иванов хвърли оставка
Обновена

Христо Иванов хвърли оставка

Той няма да влезе и като депутат в следващото Народно събрание

Според него логичното е ПП-ДБ да останат в опозиция, а ГЕРБ-СДС и ДПС да направят управление. Ерозията, която се забелязва при ПП-ДБ е изконсумирана от ГЕРБ и продължават да консумират от формацията на Кирил Петков, посочи Даниел Смилов.

"Това, което се очертава е управление на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Един от позитивите е, че опозицията няма да бъде в сектора на русофилски партии. В парламента ще има една относителна силна проевропейска опозиция, която ще подкрепя правителството за Шенген, Еврозона, Украйна, но ще е доста критична за корупцията и фискалната политика. Това е здравословно от гледна точка на парламентаризма", анализира Даниел Смилов.

Политическият анализатор Георги Харизанов добави, че големият проблем от изборите е избирателната активност. Ниската избирателна активност показва не можене от страна на партиите да убедят избирателите да гласуват, каза Харизанов. Той смята, че ГЕРБ, ДПС и ИТН могат да управляват държавата след изборите, но повече нямало да има сглобки ГЕРБ-ДПС-ПП-ДБ. Трябва да има управление на всяка цена и трябва да изкара максимално дълго време, за да отдалечи страната от нови избори, настоя Харизанов.

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната
Обновена

ЦИК на 100%: ДПС се застопори с 3% преди Промяната

ГЕРБ сигурно държат първото място, ПП "Величие" влиза в НС с 4.65%

Той смята, че ерозията в ПП-ДБ ще продължи. Харизанов е изненадан защо точно Христо Иванов си е подал оставката, а не са го направили например Кирил Петков, Асен Василев или Атанас Атанасов.

Проф. Росен Стоянов, преподавател по политически науки посочи, че когато избирателната активност падне още, накрая може да влязат всякакви нови партии. Най-големият спад от изборите е при БСП. Динамиката е изключителна - не само появата на дребни и малки партии, а има едно очакване да се намеси на терена някои с партия на президента Румен Радев. Тогава не с лека ръка, а като цунами може да бъде отнесена надеждата и неофициалните преговори, коментира Росен Стоянов.