Вицепрезидентът Илияна Йотова призова за целенасочена политика за развитието на селата. Тя отправи апела си в гоцеделчевското село Делчево, където за втора година бе гост на традиционния празник на виното, съобщиха от администрацията на президента.

"Необходима е целенасочена политика за развитие на селата, план "Маршал" за спасяването на българското село, защото проблемите се роят един след друг - днес е транспортът, утре ще е достъпът до болница и аптека", заяви Йотова.

Припомняме, планът "Маршал" (официално Програма за европейско възстановяване) е инициатива на Съединените щати за подпомагане на Западна Европа. С тази програма американското правителство дава безвъзмездна помощ от 13 милиарда долара за възстановяване на западноевропейската икономика след края на Втората световна война.

Планът е в действие в продължение на четири години от 8 април 1948 година.

САЩ са искали да премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическия просперитет на Западна Европа. По този начин са препятствали разпространението на комунизма в Западна Европа.

Припомняме също, че Илияна Йотова се свързва с БСП, която е наследник на Българската комунистическа партия.

Обезлюдяването – най-голямото бедствие пред планинските ни села и градове

Обезлюдяването – най-голямото бедствие пред планинските ни села и градове

В 25 на сто от тях няма деца на възраст под 14 години

Тя очаква при формирането на новия европейски бюджет след 2020 г. България да извоюва целеви средства за отдалечените и по-слабо развитите региони. Парите да се използват само и единствено за тези региони, тогава в тях ще се възвърне животът, хората няма да бягат към големите градове да търсят поминък, очаква Йотова.

ИСС иска Закон за развитие на планинските и полупланиските райони

ИСС иска Закон за развитие на планинските и полупланиските райони

В България планинските и полупланинските общини са 123 и заемат 42.5% от територията на страната

Тя даде пример с община Гоце Делчев, където, по думите й европейските средства могат да служат за доброто на хората, а не само да се "усвояват".

Йотова: Държавата има огромен дълг пред селата

Йотова: Държавата има огромен дълг пред селата

Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова

Село Делчево със своите шейсетима жители и с проектите си днес е притегателен център не само за родните, но и чуждите туристи, заяви Йотова и изтъкна усилията на кмета на Община Гоце Делчев Владимир Москов за изграждане на качествена инфраструктура и път до селото.

"Това е залог за развитие на туризма", отбеляза вицепрезидентът.

Тя пожела още по-голяма реколта от лозето на бай Стоян, в чието зарязване участва през миналата година. Илияна Йотова отличи победителите в традиционния международен конкурс за производители на вино и ракия.

Правят е-регистър на производителите на планински и традиционни продукти

Правят е-регистър на производителите на планински и традиционни продукти

Регистърът ще включва и лицата, които осъществяват контрол