България и Люксембург заедно ще работят за европейската перспектива на страните от Западните Балкани след липсата на решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания.

Това стана ясно след срещата между вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи и европейските въпроси и министър на имиграцията и убежището Жан Аселборн, съобщиха от МВнР.

"Ако обединим усилията си и помогнем на Република Северна Македония и Албания да започнат преговори, ще помогнем не само на тях и народите им, но ще помогнем на цяла Европа", изтъкна министър Захариева, която прие Жан Аселборн в МВнР на първото му официално двустранно посещение у нас. 

Сред основните теми на разговора бе европейската интеграция на Западните Балкани, която и двете страни подкрепят.

Присъединяването на тези страни към ЕС ще помогне и за решаване на един от най-големите проблеми в региона на Западните Балкани - емиграцията на млади хора. Три на сто или почти 60 000 души от населението на Албания са напуснали страната миналата година. 

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Без дата за еврочленството на Северна Македония и Албания

Макрон не е убеден, че държавите са подготвени

Според люксембургския министър неопределянето на дата за преговори за старт на преговорите за членство в ЕС за Албания и Македония е било грешка.

"Европа направи голяма грешка като на последния Европейски съвет не се съгласи да започне преговори с Република Северна Македония и Албания. Това наистина не е добре. Ще дадем най-доброто от себе си, за да не забрави ЕС Балканите. Още през 2003 г. на срещата в Солун казахме, че всички страни на Балканите трябва да могат да станат членове на ЕС като изпълнят необходимите условия", категоричен бе Жан Аселборн.

Припомняме, че Люксембург и лично министър Аселборн бяха едни от най-големите поддръжници на България по време на първото й Европейско председателство през 2018 г. Те подкрепиха и определянето на приоритета за европейската интеграция на Западните Балкани. 

Илхан Кючюк с надежда ЕС да преразгледа решението си за Албания и Македония

Илхан Кючюк с надежда ЕС да преразгледа решението си за Албания и Македония

По думите му Северна Македония доказва, че е част от европейското семейство

"Люксембург е една от 6-те държави, основателки на ЕС, с много опит от предишни периоди на председателство и вашия опит и подкрепа особено по европейската перспектива на Западните Балкани бяха изключително важни за нас", каза Екатерина Захариева.

Тя подчерта, че по европейските въпроси България и Люксембург имат 90 % сходни позиции, включително борбата с климатичните промени, дигиталния пазар, сближаването и намаляването на различията между страните в ЕС, политиките на добросъседство. 

България има бързорастящ пазар, увери Борисов министър Жан Аселборн

България има бързорастящ пазар, увери Борисов министър Жан Аселборн

Бюджетът на ЕС да отговаря и на традиционните, и на новите приоритети, иска премиерът

Двустранните отношения между България и Люксембург са традиционно добри. Двамата министри подчертаха, че трябва да се работи повече за активизиране на икономическото сътрудничество.

През 2018 г. българският износ за Люксембург възлиза на 11,2 млн. евро (20.4% ръст в сравнение с 2017 г.), а вносът от Люксембург е 50,3 млн. евро.

Относно бъдещия общ бюджет на ЕС външният ни министър подчерта необходимостта той да бъде балансиран и в него да не бъде забравяна кохезионната политика.

За бъдещето на Европейския съюз и новата Европейска комисия двамата външни министри очакват ЕК да започне пълноценна работа на 1 декември. Екатерина Захариева и Жан Аселборн бяха единодушни колко е важно да бъде запазено единството в ЕС особено на фона на предизвикателства като Брекзит, миграционен натиск и несигурност в международните отношения.

Захариева припомни, че 9 ноември се навършват 30 г. от падането на Берлинската стена. Нейният люксембургски колега изтъкна, че падането на Берлинската беше началото на ново време за България и на нов Европейски съюз. "Той е основан с идеята да вложим цялата си енергия да направим Европа по-добра и да решим заедно проблемите, които не можем да решим сами. Въпросът е да поддържаме тази общност", заяви Жан Аселборн.

Той потвърди пълната подкрепа на Люксембург за интеграцията на България в Еврозоната, начало на преговори за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и за пълноправно членство в Шенген.

"Европейският съюз е много сложен организъм и имаме достатъчно проблеми, но ако две страни в съюза нямат проблеми - това трябва да го показваме. Люксембург ще направи всичко, което може, за да стане България част от Шенген. Трябва да направим тази стъпка в ЕС. Ако не я направим, дискриминираме страната ви", каза Жан Аселборн.