Евродепутатът на ДПС Илхан Кючюк става докладчик на Европейския парламент за Северна Македония през следващите 5 години. Това стана ясно от съобщение на пресофиса на Илхан Кючюк. 

"Поверяването на доклада за напредъка на Северна Македония на евродепутат от България е сериозен външнополитически успех за страната ни. Това решение не е сигнал за отстъпление на държавите от западна Европа към процеса на разширяване, а признание за напредъка, който Северна Македония постигна по пътя си към ЕС, особено по отношение на добросъседските отношения. Въпреки че, за трети път в рамките на 16 месеца, Европейският съвет не успя да постигне съгласие за започване на преговори за присъединяване, Северна Македония непрекъснато доказва, че е част от европейското семейство.", заяви Кючюк

"Допускането на подобна стратегическа грешка отворя голяма язва в региона и се надявам лидерите на ЕС да преразгледат своето решение възможно най-скоро", изтъкна евродепутатът. 

Евродепутатът Кючюк обсъди отложеното македонско еврочленство с Талат Джафери

Евродепутатът Кючюк обсъди отложеното македонско еврочленство с Талат Джафери

Кючюк вярва, че Европа скоро ще преосмисли започване на преговорен процес

Кючюк подчерта, че неговата основна роля като докладчик е да стои на страната от подобни политически спекулации и да оценява прогреса на Северна Македония въз основа на постигнати резултати и обективни критерии.

Докладите на докладчиците се приемат от комисията по външни работи преди да бъдат приети в пленарното заседание. Съсредоточавайки се върху напредъка, постигнат по отношение на критериите от Копенхаген докладите формират основата на позицията на парламента относно развитието към присъединяването във всяка от страните кандидатки.

Комисията по външни работи има водеща роля сред всички комисии на Европейския парламент по отношение на разширяването на Европейския съюз.

Тя е натоварена да отговаря за политическите аспекти и да формулира позицията на Парламента относно процеса на разширяване като цяло.

Комисията назначава докладчици за различните страни кандидатки, които са отговорни да докладват на Парламента за политическите, икономическите и социалните развития в съответните страни.

Припомняме, че за България в годините на присъединяване докладчик бе Джефри ван Орден от Великобритания.

Да променим позицията на Макрон за Македония, призовава Паси

Да променим позицията на Макрон за Македония, призовава Паси

Не печелим нищо от отлагането на разговорите