Българският евродепутат Илхан Кючюк се срещна с председателя на парламента на Северна Македония Талат Джафери.

По време на разговора в Европейския парламент, двамата обсъдиха решението от отминалия Европейски съвет, на което за трети път в рамките на 16 месеца, бе отложено започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

"Призовах г-н Джафери и македонските властите да не се отказват от пътя си на европейска интеграция, а с още по-сериозни реформи в страната да докажат, че мястото им е в европейското семейство", коментира Кючюк. 

"Силно вярвам, че решението за започване на преговорен процес ще бъде преосмислено скоро и резолюцията, която Европейския парламент гласува днес с голямо мнозинство е първата стъпка в тази посока", допълва той.

Могерини: Историческа грешка е решението за Северна Македония и Албания

Могерини: Историческа грешка е решението за Северна Македония и Албания

Въпреки изключителния напредък, постигнат от двете страни и срещу съветите на Европейската комисия

По-рано, на 18 октомври, Европейският съвет не успя да постигне съгласие за датата за началото на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също обявиха, че виждат "историческа грешка" в отказа на ЕС за Албания и Македония.

По предложение на българския премиер Бойко Борисов евролидерите приеха датата за начало на преговорите за членство в ЕС на Македония и Албания да бъде обсъдена преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Тя предстои да се проведе през май 2020 г. в Загреб в рамките на Хърватското председателство.

След решението, Северна Македония обяви предсрочни парламентарни избори на 12 април 2020 година. Такова искане вече отправи премиерът Зоран Заев.

От 3 януари, страната ще има служебно правителство.

Вучич: Решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай

Вучич: Решението на ЕС за Скопие и Тирана оправдава сближаване с Русия и Китай

Регионът вече осъзнава, че не може да вярва на западните си съседи