В момента възникналите пожари в страната се гасят от един хеликоптер, огнеборци и от МВР на терен. Това обяви от трибуната на парламента служебният премиер Стефан Янев, който отговори на въпрос на "Демократична България", зададен от Иво Мирчев.

В момента има един хеликоптер на ВВС, във вторник другата седмица - ще бъде изпратен още един, до десетина дни и трети. Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ще трябва да искаме помощ от друга държава, разчитаме на огнеборците на място и от състава на МВР, докладва служебният премиер.

Пожарът край с. Петрово се разгоря отново, военни се включват в гасенето

Пожарът край с. Петрово се разгоря отново, военни се включват в гасенето

Ситуацията остава тежка

Въпросът е навременен, особено що се отнася до капацитета на държавата да решава въпроси в интерес на гражданите. Служебното правителство направи половин крачка по отношение на средствата за гасене и заложи в Плана за възстановяване и устойчивост проект за медицински хеликоптери, отчете Стефан Янев.

Стефан Янев поясни, че служебният кабинет е обмислял възможността да създаде цялостна държавна структура, в която да се съберат медицински хеликоптери, техника и кадри при възникване на пожари. Процесът е дълъг, ако следващото правителство има време и хоризонт, да създаде, посъветва Янев.

В контекста Мая Манолова попита за това какво помощ ще окаже държавата на гражданите от изпепелени десетки населени места, както и за подкрепата за семействата на загиналите вчера горски случжители.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев посочи, че се предлага еднократна помощ за съпругите на загиналите в размер на 540 лв., на такава имат право децата им, независимо от пълнолетие, включително наследствена пенсия, на помощ имат право и родителите, разпоредено е службите в Благоевград ще окажат социална подкрепа на загиналите.

Ще се направят огледи на имотите, пострадалите на семействата ще имат право на еднократна помощ от 375 лв. МС има готовност и работи в посока да се свика Междуведомствената комисия за възстановяване при бедствия и аварии, за да се насочат допълнителни средства от бюджета към общините, в които има пострадали имоти, изгорели къщи и стопански постройки.

Припомняме, на спешно заседание в Министерския съвет по случая беше взето решение да спрат всички дейности по почистване на земеделските земи и стърнищата, които често са предпоставка за пожари.