България няма да бъде представлявана от хора, свързани със службите на стария режим. Това каза външният министър Николай Младенов в ефира на Нова телевизия.

Съгласен съм, че има човешка трагедия за тези хора, но има и човешки трагедии за тези, които през тези години искаха да се развият и да станат гръбнака на новата българска дипломация, посочи Младенов.

Николай Младенов добави, че е започнал консултации с политическите сили и им обяснява, че присъствието на хора, свързани с бившата ДС е страшно за България в контекста на мястото й на геополитическата сцена днес.
Без значение на качествата на индивидуалната личност, трябва да се мисли за името на България.

Той изтъкна, че вместо да намаляват броят на такива хора се увеличава при президента Първанов. „Аз не мога да си позволя над нашата страна да тегне петното на връзка с комунистическия режим.

На въпрос на водещия дали преди да бъдат изпращани, дипломатите не са проверявани, Младенов каза, че проверката се прави затова да няма двойни стандарти.

„Каквото е било било, от тук нататък няма да бъде така. Аз няма да продължа да живея в този сапунен сериал някой да вади листче, виж този, виж онзи.

Външният министър посочи, че в началото на идващата година ще внесат предложения за промени в законодателството, засягащо дипломатическите служби, ще проведе сериозни разговори с президента и ще му обясни коректно. Той добави, че от два дни списъкът с изнесените имена на дипломати - сътрудници на ДС е водеща тема за България в световните агенции. „На мен това не ми е приятно. До няколко дни ще намерим компромиси.

На въпрос на водещия дали познава дипломатите, фигуриращи в списъка, Младенов отговори, че познава някои от тях и за някои е изненадан, но не се е ровил в папките с досиетата им. Той повтори, че всъщност въпросът не е в индивидуалните характеристики на всеки човек. Ако през 1991-92-93-та това е било възможно, сега това е непростимо. Това е риск за страната ни.

На въпроса защо неговите предшественици Соломон Паси и Ивайло Калфин не са били изненадани от изнесения списък, а той е изразил голяма изнанада и гняв, Младенов отговори, че наистина се е изненадал много и то от високия процент на дипломати, свързани с бившите служби на ДС - 45 %. Вместо да намалява, за последните години този процент се увеличава. Не може да се държим като хора, живеещи на луната и нямащи връзка със света, подчерта външният министър.

Той добави, че става въпрос за 33 човека и ще бъде направен анализи ще се търсят подходящите хора, които да ги заместят.

Николай Младенов каза, че от първия конкурс, направен в Министерството на външните работи през 1997-98 година от назначените тогава като младши експерти млади хора сега са останали само двама в системата, а останалите са напуснали. При напускането им техните началници са посочвали, че тези хора са качествени и трябва да бъдат задържани, но нищо не енаправено. Асе оказва, че същите тези началници са в списъка.

Младенов даде пример с Чехия, която отдавна е решила този проблем и вече изобщо не си спомня за него.

Коментарите, че изнесеният списък е удар по дипломацията и разузнаването ни, Младенов определи като действия на хора, на които им е удобно да манипулират. Половината, от нещата, които се изговориха, са пълни глупости. Например че се подкопава авторитета на българското разузнаване. Той добави, че никой от тях вече не работи в разузнаването. Но това са хора, които се подкрепят, стимулират и огромна част от българското общество не може да пробие под този стъклен капак.

По повод изявлението на президента Георги Първанов „Ако Тодор Живков е бил добър политик, защо посланиците да са лоши?" външният министър каза, че не може държавен глава да се изразява по този начин. Аз няма да позволя да се занимаваме с гримаси от миналото, всеки случай ще бъде разглеждан индивидуално и внимателно да се погледне в какъв момент и по какъв начин да се направи смяната. Той категорично подчерта, че държавните институции като такива трябва да се разграничат от подкрепата на бившите ДС сътрудници.