Депутатите от Комисията по конституционни въпроси в Народното събрание разгледаха последните точки в проекта за промени в Конституцията - Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) и въвеждането на индивидуална конституционна жалба. Целта на промените е изваждането на Инспектората от ВСС и дефинирането му като Инспекторат на съдебната власт. Той, както и досега, ще се състои от главен инспектор и десет инспектори, които се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети от депутатите. Това е последното обществено обсъждане преди второто гласуване на първо четене, което очакваме да се случи в петък, посочи председателят на Комисията по конституционни въпроси и депутат от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков във връзка със законопроекта за промени в Конституцията.

Припомняме, че председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска да стартира процедурата по избор на нов Инспекторат към Висшия съдебен съвет, за случая в Стара Загора с обезобразената с макетно ножче Дебора Михайлова.

Пеевски се отказа засега да сменя инспекторите на ВСС

Пеевски се отказа засега да сменя инспекторите на ВСС

Причината - по-удачният начин е това да се случи през промени във върховния закон

По време на заседанието на ресорната парламентарна комисия Теодора Точкова от ИВСС коментира, че така направените предложения я притесняват, тъй като не става ясно какво точно налага създаването на нов орган с аналогични правомощия. ИВСС трябва да бъде оставен да работи, настоя тя. Проверките за конфликт на интереси да останат в правомощията на инспектората, предложи Точкова.

Повече от половината от членовете на ИВСС се избират от номинираните от органите на съдебната власт, посочи още тя, като аргумент за запазването на Инспектората.

Оптимизъм за промените в Конституцията в кулоари

Оптимизъм за промените в Конституцията в кулоари

Има мнозинство, обединено около идята съдебната реформа да се доведе до край

От Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) също изразиха становище и заявиха, че е необходимо подобряване на законодателството по отношение на ИВСС, но считат, че предложения проект за промени в Конституцията не дава добра база за такова нещо.

Припомняме, че на 6 октомври проектът за промени в Конституцията бе подкрепен на първо четене в пленарната зала от 161 народни представители. "Против" бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се.

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

За добрата или лошата Конституция спориха в комисия

Разнопосочни са нагласите за разделянето на ВСС и намаляване на мандатите на тримата големи