Инспектори от всички ОДБХ проверяват столове, бюфети и обектите, предлагащи храни в училищата, във връзка с началото на новата учебна година, съобщи БАБХ.

Това е по разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков и със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Христо Вълчанов.

Обекти на инспекциите са произходът и правилното съхранение на суровини и храни, сроковете на съхранение и дали се спазват изискванията за предоставяне на информация за храните на потребителите и правилното им етикетиране.

Училищата откриват присъствено новата учебна година

Училищата откриват присъствено новата учебна година

Тържествата обаче трябва да са по различно време за отделните класове

Проверява се също прилагането на Наредба №2 за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските градини, училищата и обектите за търговия на дребно на техните територии.

Ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки от персонала, зает с приготвянето и предлагането на храни в обектите за хранене в училищата.

При установяване на несъответствие ще бъдат предприети действия, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби от храните за лабораторно изпитване.

Интензивните проверки продължават до 30.09.2021 година, включително. След тази дата обектите подлежат на официален контрол, който БАБХ извършва непрекъснато.