Институтът за пътна безопасност изпрати писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в отговор на вчерашния брифинг на МРРБ съвместно с МВР за резултатите от направените проби от от лот 2 и 3, които показват от 12.5% до 17.5% по-тънък слой, овлажняване и влагане на некачествени материали.

В него институцията, която е заета да следи за факторите, увеличаващи риска от катастрофи, изказва мнение, че в строителството на пътища има корупция и че резултати от лабораторни проби на магистрала "Тракия" са взети в участъка от Стара Загора до Ямбол.

От Института посочват, че са взети проби от пътна настилка, която е строена преди 10 години и от резултатите няма да се разбере нищо, тъй като има амортизация, която е нормална, и е изтекла и гаранцията на строителството. В писмото не обсъждат вероятността за корупция при строежа на самата магистрала.

АМ "Тракия" - от 12 до 17% по-тънка, овлажнена и строена с лоши материали

АМ "Тракия" - от 12 до 17% по-тънка, овлажнена и строена с лоши материали

Служебният министър Шишков представи резултатите от проверката

Припомнят обаче, че министър Шишков е отказал да им съдейства да вземат проби от новостроящи се и новопостроени пътища като магистрала "Европа", пътя Ботевград-Видин, магистрала "Хемус" (Лот 1) и магистрала "Тракия" от Чирпан до Стара Загора. Според Института за пътна безопасност трябва да бъдат взети проби и от тези пътища и да бъдат предоставени на Института за пътна безопасност да ги изследва в международна лаборатория. Припомнят и това, че не са спазени сроковете за пускане на ремонтираните участъци при тунел "Железница" и магистрала "Европа" от Драгоман до Калотина, които е трябвало да бъдат отворени до края на септември, не са били отворени.

Отвореното писмо на Института по пътна безопасност е емоционално и обвинява министъра в лъжи и неизпълнени ангажименти.

"И за да могат лъжите ви да изглеждат като истина, подведохте и министър Демерджиев да застане до вас на позорната Ви пресконференция", възмутени са от организацията. Те също са убедени и че никога министър Шишков няма да предприеме разследване срещу тези, които са го назначили, въпреки че "превърнахте Агенция "Пътна инфраструктура" в най-безполезната и отчайваща структура в държавата, генерираща корупция и кражби на милиони левове от българския народ".