"Ако говорим за мерки за защита на учителите, аз не мисля, че има каквито и да било мерки. Всичко е оставено на възможностите на всяко едно училище".

Това заяви за News.bg народният представител Ирена Анастасова за образованието в условията на пандемия.

По думите й системата на образованието не е подготвена за втората вълна на пандемията.

"Не само че не са предприети адекватни действия, аз лично смятам, че никакъв анализ не е направен, или ако е направен той е с много неточни изводи за ситуацията", коментира тя.

Системата се нуждае от целенасочени, планирани и последователни мерки, защото над 20 000 учители са на възраст между 55 и 63 години, подчерта червеният депутат.

Това означава, че в близките три години, по думите й, тези учители ще излязат от системата.

Според нея увеличението на учителските заплати е абсолютно необходимо. "Това, че управляващите от ГЕРБ го правят е добре. Лошото е, че това увеличение на учителските заплати трябваше да се случи преди 5-7-10 години", каза Анастасова. За да се навакса с недостига на учители, според нея, трябва да има и други стимули.

"Тези стимули могат да бъдат по-високи работни заплати в някои региони в страната, осигуряване на общински жилища, допълнителни средства за транспорт за тези учители", категорична е тя. Според депутата от левицата в образованието е създаден хаос. Евентуално ново затваряне на училищата, според нея, ще окаже влияние върху образованието.