Взех сам своето решение и се радвам, че го взех навреме. Бях честен и към народа, казах много ясно и защо. Всички са наясно с личните причини още повече народът знае за трагедията, която сполетя мен и семейството ми преди по-малко от година.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за новините на Нова ТВ в отговор на въпрос отказахте ли се или ви отказаха да се кандидатирате за президент.

Президентът Плевнелиев определи мандата си като много напрегнат и динамичен.
„Аз взех сам своето решение и го направих и по най-честния начин пред народа, направих го и навреме и по този начин дадох възможност на българските партии да излязат със своите кандидатури. Нека народът е големият печеливш – колкото може повече кандидати, които да спечелят неговото доверие на едни честни избори”, заяви Плевнелиев.

Президентът каза, че е мислил дълго време преди да вземе решение да не се кандидатира за втори мандат.
Това е мое лично решение, за което обаче от хоризонта на времето съм още повече доволен – направих го с чест, направих го достойно, всички ме разбраха – дадох път напред, Дай боже следващият президент на България да е още по-ефективен и полезен, коментира Плевнелиев.

По думите държавният глава трябва да е наясно с огромната тежест, която поема, както в личен, така и в обществен аспект. Той изтъкна още, че е носил и продължава да носи тази тежест с удоволствие.
Влязох в политиката не заради стола на президента и заради властта на президента. Просто почувствах, че мога да дам на българския народ, посадил съм своите дървета, построил съм своите къщи, на обществото исках да дам, дадох и продължавам да давам”, коментира Плевнелиев.

Той коментира посещенията и протокола в рамките на тях във връзка с отказа на съпругата му да изпълнява ангажиментите на първа дама, като изтъкна, че дипломацията се променя. По думите му светът се променя и тези тежки протоколи остават назад.

„Протоколът е изместен назад, ефективността е напред”, подчерта Плевнелиев. „България е добре представена със своя президент по света, търсим ефективност, търсим резултати, по-малко протокол, повече ефективност”, каза още президентът.

На въпрос за името на кандидат-президента на ГЕРБ, президентът коментира, че очевидно това е добре пазена тайна. „Аз знам, че кандидатите са няколко на брой”, коментира още Плевнелиев и припомни, че самият той е бил един от тези кандидати, за което благодари и на министър-председателя.

Пожелавам успех на политическите сили, леко съм притеснен, че кандидатите не излизат”, заяви Плевнелиев. По думите му обаче и по време на неговата кандидатура преди четири години е имало много дълги месеци на разговори с министър-председателя и самата кандидатура също е била обявена в последния момент.

Предполагам, че сега е същата фаза – тежки разговори преди финалната фраза на обявяване на кандидатите”, коментира държавният глава.

Плевнелиев коментира, че докладът на Центъра за изследване на демокрацията за корупцията трябва да бъде много внимателно анализиран от българските политици. Той обясни, че в този доклад, който измерва нивата на корупцията у нас, се отчита пик на усещането за корупция от страна на фирмите и гражданите именно по времето на управлението на правителството на Пламен Орешарски.

От 2014 г. започва да спада – това е тренд – добър, но не достатъчен”, посочи Плевнелиев. Той изтъкна, че тогава е бил единственият, който е свалил доверието си от кабинета Орешарски. Президентът посочи, че според доклада в някои сектори има успех и визира – борбата с контрабандата на цигари, наркотици. „В някои направления обаче прогрес няма”, коментира Плевнелиев и изтъкна като проблем корупцията в държавната администрация.

По думите му решението е много просто – от една страна пълна прозрачност, зависещо от доброто желание на всеки политик, на всеки шеф на агенция – големите обществени поръчки да бъдат публикувани на сайтовете.

Според Плевнелиев по казуса КТБ – народът е трябвало да компенсира огромна грешка на държавата и попита дали компетентните органи ще върнат част от парите. Според него няма разлика между казуса КТБ и големите енергийни проекти и жестокото ограбване на банките през 96-та -97-ма година. „Трябва да се тръгне по пътя на парите, защото няма как 3,6 млрд. лв. да се изпарят. Това е апелът на българския държавен глава”, коментира Плевнелиев за ролята на прокуратурата в разследването на казуса. 

На въпрос кои са персонално отговорните хора по големите енергийни проекти, Плевнелиев даде пример с проекта за атомната централа "Белене". „Сега ни осъдиха за 550 млн. евро да платим, като резултат от едно осъдително за България решение на Арбитражния съд, ние разбираме, че тези пари са наливани дори и без договор”, посочи той.

Държавният глава постави въпроса защо по милиардните проекти от Големия шлем, плюс КТБ, в които винаги губещ е българският народ, и кой носи отговорност.

На въпрос за евентуална аналогия с президента Георги Първанов, по чието време бяха сключени проектите от Големия шлем, Плевнелиев изтъкна: „На мен би ми се искало именно този президент на България да излезе и да обясни за Големия шлем. Също така много би ми се искало да разберем каква е неговата позиция по Кримската криза, защото днес, когато кризите са рекорден брой около нас, е необходимо не да се замитат проблемите, а да се посочват и да имаме позиция”.

Плевнелиев заяви, че не крие проблемите в държавата, а напротив излиза и говори за тях и визира – концесиите, енергетиката, магистрала „Тракия”. „Крайно време е да излязат, да говорят и да обяснят”, заяви Росен Плевнелиев.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов прави всичко възможно проблемите да не се замитат, Плевнелиев коментира: „Виждам, че държавата е на прав път.  Сигурен съм, че можем да бъдем много по-решителни”.

Плевнелиев апелира да се подходи държавнически и с поемане на отговорност по казусите Белене и КТБ.

На въпрос дали е гледал кадрите със скъсаната му снимка в предаването на Слави Трифонов заради сезирането на Конституционния съд по част от въпросите на референдума на шоумена, Плевнелиев заяви, че не е гледал кадрите.
Самият акт за мен е толкова безсмислен, че няма нужда да го коментирам”, коментира Плевнелиев. Той изтъкна, че не би искал да му придава важност, а разчита на дебата в обществото по въпроса добре ли е това, когато на демократично избран президент му късат снимката в една определена медия.

Моят голям проблем е, че един референдум по откровено противоконституционни въпроси мина през парламента без абсолютно никакъв дебат”, каза още държавният ни глава и уточни, че той отново е трябвало да действа като последна инстанция. „Аз съм държавен глава, но съм и инженер – ако ти се счупи колата, трябва да легнеш под нея и трябва да се опиташ да я оправиш”, коментира Плевнелиев твърдите си позиции спрямо Русия и явното разминаване с министър-председателя.

Плевнелиев каза още, че по отношение на Русия посочва проблема и има позиция от началото до край и няма конфликт по тази тема с премиера.
Лично аз не виждам бъдещето на България в казахските степи”, категоричен бе Плевнелиев. Той заяви, че не е съгласен България да бъде трета страна в спор между две бивши империи на изток от нас (бел.ред. не стана ясно държавният глава коя втора империя на изток визира). „Не е това нашият спор и не това е нашата посока”, заяви той и добави, че ние сме европейци, не сме в степите.

На въпрос, дали го чака висок пост в чужбина след приключването на мандата му , Плевнелиев заяви: „До последния ден ще работя на високи обороти и не мисля, и не ме интересуват какви ще се следващите позиции. Ще правя това, което и досега правех – ще продължа да бъда посветен на демокрацията и европейското развитие на България”. 

По отношение на посещението си в НАТО, Плевнелиев коментира, че правителството и президентската институция имат обща позиция за България и заяви, че институционално стоят по-силно, заедно.

Плевнелиев коментира и Брекзит във Великобритания като посъветва на местна почва да се пазим от националисти и популисти. По думите му има много хора, които откровено излизат и казват, че са националисти, и много малко, които декларират, че са популисти, но те всъщност са много повече. Според Плевнелиев популистите можем да познаем по това, че те са били навсякъде – в лявото и в дясното, участвали са във всевъзможни коалиции.

Тези хора са много не само в България, ние ги видяхме в Обединеното кралство, ние ги виждаме и във Франция, в Словакия във всички демократични държави. Да това е част от демократичността, но нека да знаем до какво води, когато се подведем под идеите на националисти и популисти”, коментира Плевнелиев.

Относно румънската флотилия, Плевнелиев коментира, че с министър-председателя не са били на различни позиции. „Моят усет, а и неговият на Бойко Борисов, с който аз работя прекрасно и просто усещам, че ще има проблем аз му се обадих, той дойде, седнахме заедно и изчистихме нещата”, коментира още Плевнелиев.