Трябва да има общи фондове на ЕС за отбрана. Тази позиция изрази военният министър Аню Ангелов по време на среща дискусия с генерал Джеймс Джоунс, който е бивш съветник по национална сигурност на САЩ и бивш върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Министерство на отбраната не ползва общи европейски фондове, изтъкна министър Ангелов.

Tова е начин да се смекчи натискът върху самите национални бюджети, обясни по-късно пред медиите той. Темата не е предлагана на среща на министрите на отбраната, но в неформални разговори Ангелов я е споделял с колегите си от другите страни-членки.

ЕС на практика не отделя средства в специален фонд за обща отбрана, а това прави невъзможни каквито и да е предложения, каквито сега например Франция прави за създаване на военен щаб, нещо като главно командване на една обща европейска армия, каза Аню Ангелов. По думите му тази идея няма как да се реализира, ако няма общо финансиране.

Иначе военният министър е категоричен, че трябва да се разшири сътрудничеството между НАТО и ЕС. Това сътрудничество в момента не е достатъчно, изтъкна той и допълни: Това сътрудничество е много важно, за да се смекчат негативните ефекти от намалените бюджети за отбрана.

Според него операцията в Ирак е била успешна за страната ни, тъй като е постигнала целите си. Икономически ползи от участието ни там по думите му няма, тъй като страната ни е опростила част от иракския дълг. Остава силен ангажиментът ни в Афганистан и ще продължим да го изпълняваме, по думите на Аню Ангелов.

Генерал Джеймс Джоунс от своя страна обясни, че съвременният свят се променя, но тази промяна не трябва да ни плаши. Всеки член на Алианса трябва да прегърне промяната, за да бъдем по-конкурентоспособни, категоричен е Джоунс.

Според него "арабската пролет" ще обхване и други страни с диктатурни режими и то извън Северна Африка и Близкия Изток. Дори Северна Корея според него рано или късно ще изживея своята "арабска пролет".

Джоунс заяви, че има голям напредък в борбата с тероризма. Отстранен е Осама бин Ладен и негови ключови подчинени. „Ал-Кайда" е застрашена от изчезване, смята генералът.

Той обаче посочи, че битката с тероризма все още не е приключила. Като свое лично разочарование и като разочарование на президента на САЩ Барак Обама, генералът посочи все още неразрешеният конфликт в Близкия Изток, от който потърпевши са израелците и палестинците. Иска ми се лидерите на двете страни да разберат, че това не е локален проблем, че не е регионален, а световен проблем, подчерта Джеймс Джоунс.

Според него проблемът в региона ще се разреши поетапно.