България иска да се свали административната тежест от нашите земеделски стопани с цел предвидимост на подпомаганията към тях. Това обяви земеделският министър Георги Тахов след срещата между него, премиера Димитър Главчев и европейския комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски.

Министърът е споделил проблемите пред родното земеделието след избухването на войната в Украйна. Предлагаме да се удължи с една година срока за проектите по Програмата за развитие на селските райони, изтъкна Тахов. Освен това искаме да се променят праговете за т.нар. украинска помощ. Поставен е въпросът за екологизацията и Зелената сделка.

Министърът на земеделието си пожела помощите за нашите стопани да са равни на подкрепата за земеделците от другите страни членки.

Януш Войчеховски посочи, че е важно да се чуят проблемите на страна като България. По думите му ЕК е реагирала на притесненията на земеделците. За голяма брой от нашите стопанства не важат системите за контрол. Това е важна крачка, която е в помощ на стопаните, изтъкна еврокомисарят, като посочи, че това засяга около 100 000 родни земеделци. България е силно засегната от войната в Украйна, по думите му. За миналата година вносът на селскостопанска продукция от Украйна възлиза на 1 милиард евро. 452 милиона евро е помощта за България заради украинската криза. 0,4% от БВП на ЕС се отделя за селско стопанство, като комисарят е категоричен, че тези средства трябва да се увеличат.

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Изплащат украинската помощ за земеделците до края на месеца

Основната част от помощта вече е предоставена на земеделските производители