Продължава изплащането на т.нар. "украинска помощ" на земеделските производители, съобщава БНР.

Зам.- министърът на земеделието Иван Капитанов заяви, че се очаква до края на месеца средствата да стигнат до всички стопани.

Помощта се изплаща от 9 май и към момента чрез държавен фонд "Земеделие" средствата се предоставят на производителите.

Капитанов посочи, че основната част от помощта вече е предоставена на земеделските производители. Имало и заявления, по които текат административни проверки и не са изплатени, но министерството ще се опита в максимално кратък порядък да бъдат финализирани, така че земеделците да бъдат подпомогнати.

Служебният кабинет обезпечи парите за украинската помощ за земеделците

Служебният кабинет обезпечи парите за украинската помощ за земеделците

295 млн. лева се осигуряват с преструктуриране на сметките на ДФЗ и от държавния бюджет

Като компенсация за загубите на земеделците заради войната в Украйна от държавния бюджет бяха осигурени 295 млн. лева за първото полугодие.

Относно втория етап Капитанов отбеляза, че Европейската комисия е удължила временната рамка за прилагане до края на годината. По този въпрос обаче предстои да бъдат водени разговори относно осигуряването на тези средства, с които да бъдат подпомагани земеделските производители.

На среща със земеделски производители от Ямболска област от Министерството на земеделието проведоха разяснителна кампания по директните плащания за тази година, които са в размер на 817 млн. евро.

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Изплащат по-рано помощта на земеделските производители

Още от утре започва изплащане на 297 млн. лв.