България отчита през последните месеци сериозно увеличение на миграционния натиск. Разположени са допълнителни служители с нужната техника по границата. Плановете за действие при криза са актуализирани. Това е уверил заместник-министър Венцислав Катинов, който участва в извънредно заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в Брюксел.

На извънредното заседание на Съвета министрите на вътрешните работи обсъждат последствията от ситуацията в Афганистан върху миграционните процеси и сигурността на ЕС.

От изказването му става ясно, че България се е обърнала към "Фронтекс" за предоставяне на оперативна подкрепа, както и водим консултации с Комисията за отпускане на допълнителна финансова помощ.

Предотвратиха влизането на 148 мигранти у нас

Предотвратиха влизането на 148 мигранти у нас

През последното денонощие

Важно е да се предприемат действия в две посоки. Първата - превантивни действия и подкрепа за съседните на Афганистан страни, за укрепване на региона и спиране на миграционните потоци там. Втората - силни външни граници на ЕС, за което е необходима навременна и достатъчна финансова подкрепа за държавите-членки на първа линия, отбеляза в изказването си заместник-министър Катинов.

България подкрепи изявлението на министрите на вътрешните работи по ситуацията в Афганистан.

В рамките на формата Венцислав Катинов е провел среща с министъра на миграцията и убежището на Гърция Панайотис Митаракис.

Припомняме, че към момента в центровете за бежанци у нас 1/3 от настанените са афганистанци. В последните месеци значително се е увеличил мигрантския натиск, за което се мобилизират и допълнителни сили на границата, тъй като заради ситуацията в Афганистан не се очаква успокояване на ситуацията.

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Стената на границата с Турция е в лошо състояние, декларираха Янев и Рашков

Увеличението на мигрантския натиск било отпреди кризата в Афганистан