Обща бе позицията, че динамичните промени в Афганистан и произтичащият от това засилен миграционен натиск към съседните страни и региони изискват активен диалог, своевременна информация и координация на дейността на Министерствата на вътрешните работи на отделните страни. Това бе обсъдено на среща на президента Румен Радев с турския посланик Айлин Секизкьок, съобщи президентството.

Сътрудничеството между България и Турция в областта на сигурността, съвместната гранична охрана и противодействието на нелегалния трафик на хора беше обърнато внимание.

Радев даде висока оценка на работата на Тристранния съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция на ГКПП "Капитан Андреево", който той посети миналата седмица. Независимо от въведените ограничения поради пандемията от коронавирус, трафикът между България и Турция продължава да се увеличава. Това налага и увеличаване на капацитета на граничните контролно-пропускателни пунктове за улесняване на икономическия обмен, туризма и пътуващите граждани.

Посланик Секизкьок призова по време на срещата за облекчаване на процеса и по преминаване на турските граждани от и към Европейския съюз през българските гранично-контролни пропускателни пунктове. По думите й в много случаи се отчита значително забавяне на пътуващите граждани, които понякога се налага да изчакват цял ден, за да преминат през българската граница.