Социалистите, които поискаха с подписка да се свика заседание на Националния съвет на БСП, са изпратили до НС индивидуални имейли от свое име, с които удостоверяват, че подкрепят това искане, съобщиха от инициативата "Социалисти за развита България".

Часове по-рано от Изпълнителното бюро БСП заявиха, че не е внесена подписка с 1/3 от членовете на Съвета, каквото е изискването по устав - на членове на НС е изпратен текст за свикване на заседание с приложен списък на 64 души, без подписи. "Някой иска да провали преговорите за правителство", посочиха от "Позитано" 20.

БСП с опровержение: Утре няма да има заседание на Националния съвет
Обновена

БСП с опровержение: Утре няма да има заседание на Националния съвет

Някой иска да провали преговорите за правителство

"Във връзка с изнесената днес позиция на Изпълнителното бюро на БСП държим да уточним следното: На 20 ноември 2021 г., в 18.11 ч. на имейла на деловодството на НС на БСП (ns@bsp.bg) е изпратено уведомление, с което се обявява свикването на присъствено заседание на НС на БСП, подписано от 64 членове на НС. Същите са изпратили индивидуални имейли до ns@bsp.bg, каквато е практиката, установена от ръководството на партията за неприсъствени заседания." - заявяват от "Социалисти за развита България".

"Всеки един от 64-ата е изпратил тази своя позиция и на нашия мейл, за да се избегнат именно спекулации като днешната." - се казва още в изявлението.

Авторите посочват, че уставът на БСП е категоричен - съгласно чл.32, ал. 8 Националният съвет се свиква по искане на една трета от членовете на НС. Те допълват, че "ИБ на НС на БСП не е органът, който да се произнесе по събраната подписка от 64 членове на НС и няма право да ограничава провеждането му".

"Сайтът socialisti.bg е създаден от членове и симпатизанти на БСП и взе активно участие в последните три предизборни кампании на партията - включително ексклузивни интервюта и отразяване на дейностите на членовете на същото това Изпълнително бюро. И това е направено със собствени сили и средства, без да е поискан или получен нито един лев от централата на БСП." - изтъкват инициаторите на подписката.

В нея има популярни имена като Костадин Паскалев, Весела Лечева, Калоян Паргов, Светлана Шаренкова, Кирил Добрев, Петър Мутафчиев, Деница Златева, Петър Витанов, Антон Кутев, Дора Янкова и др.