Референдумът на Слави Трифонов трябва да се проведе заедно с президентските избори. Около тази теза се обединиха сценаристите от „Шоуто на Слави“ Тошко Йорданов и Филип Станев. Основният им аргумент е, че това ще спести средства на държавата.

„Законът казва, че референдумът трябва да се проведе с дата, най-близка или съвпадаща с най-близките провеждащи се избори - това са президентските избори през есента“, коментира в ефира на БиТиВи Филип Станев. По думите му по-логично е допитването до народа да бъде паралелно с президентските избори, за да не харчи държавата два пъти пари.

Сценаристът Тошко Йорданов обяви, че в 10.00 часа започва проверката на внесените подписи в ГРАО. Дори да има сгрешени ЕГН-та и адреси, той е сигурен, че сред тях ще има 400 000 валидни подписа, при 700 000 подписали се граждани.

По темата за бежанците Йорданов изтъкна, че голяма част от бежанците, които влизат в Европа, са без документи и ние не знаем от коя страна са. По думите му Европейският съюз подходил доста безотговорно с това приемане, а американците гледат сеир.

По политическите теми в страна, Йорданов подчерта, че предсрочни избори ще има, ако Борисов реши.

„Борисов заявява, че няма необходимост, потребност, нужда от предсрочни избори и твърди, че никога не би се коалирал с ДПС на следващите парламентарни избори“, допълни на свой ред сценаристът Филип Станев. И призова: „Аз предлагам да проявим здрав разум и когато той (б.р Бойко Борисов) ни казва "Добър ден", да поглеждаме дали случайно луната не е на небосклона“.

Попитани за мача ДСБ-ГЕРБ от миналата седмица, Филип Станев направи сравнение, че това е все едно да играят „Реал Мадрид“ и „Барселона“ - първото полувреме да играят един срещу друг, а второто Реал да играе за Барселона, а Барселона за Реал Мадрид. Според Станев сме свидетели на феномен - първата опозиция във властта. Това явление трябвало да се изследва от световните политолози и социолози. „Много неразбираем мач и на мен ми прилича на театър“, допусна сценаристът.