От Общобългарският комитет "Васил Левски" искат извинение от президента Росен Плевнелиев за реплика, която не е писана от Апостола на свободата, но бе казана като цитат от него.

Председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев разпространи отворено писмо до президента Росен Плевнелиев заради текст в официалното обръщение на държавния глава от 18 март 2016 г. пред Народното събрание.

Бизнесменът и бивш журналист обвинява в лъжа президента Росен Плевнелиев за реплика, поставена като цитат от Апостола на свободата. (Припомняме - "Нека винаги помним и следваме Апостола на свободата, който искаше да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „който ни освободи, той ще ни пороби“, б.р.)

"В обръщението си на 18 март т.г. пред Народното събрание Вие приписахте на Васил Левски фразата: "Който ни освободи, той ще ни пороби". Тя бе поместена в кавички, като безспорен цитат, в електронната Ви страница.

Вие излъгахте, г-н Президент. Горното словосъчетание не е съществувало никога, никъде и под никаква форма в документалното наследство на Апостола", гласи писмото от Василев, който е председател на Общобългарският комитет "Васил Левски".

Той заявява, че подобна реплика, казана от призидента на републиката може да се приеме само като опит за фалшифициране на заветите на Левски или  пренебрежение на труда на всички изследователи на неговото дело. Василев допуска, че подобна гавра с паметта на националния ни герой може да бъде и от невежество, но не бива да бъде премълчана.

"От името на Общобългарския Комитет "Васил Левски" и на милионите българи, верни на идеите на Апостола, Ви приканвам да се извините публично за фалшификацията и да оттеглите от обръщението си пред Народното събрание цитираната в първото изречение фраза", гласи писмото на Василев, който очаква извинение.

Гаф в новогодишната реч на президента

Гаф в новогодишната реч на президента

Пейзаж от Колорадо, вместо от България, е използван като снимков материал

Припомняме, това не е първият гаф с официална реч на президента Росен Плевнелиев. По време на първата му новогодишна реч през 2013 годиша бе показан пейзаж от Колорадо, вместо от България. По-късно стана ясно, че снимката е на сайта на Балкантурист в секцията, която рекламира Пампорово.

От президентската администрация реагираха изключително бързо, обяснявайки, че:

Фразата „който ни освободи, той ще ни пороби“ насочва към следния цитат: „Никому не се надявайте, — говореше той. — Ако ние не сме способни да са освободим сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…”.

Цитатът е по книгата на Захари Стоянов „Васил Левски (Дяконът). Черти из животът му“ (стр. 81), издадена в Пловдив през 1883 година.