Петима членове на ДСБ искат оставката на лидера на партията Атанас Атанасов. Според тях той системно нарушава устава на ДСБ и затова трябва да бъде изключен от редиците й. Ако вътрешнопартийните органи не се съобразят с искането им, те са готови да отправят въпроса и към съда, съобщи БНР.

Пред националното радио говори Владимир Великов, който е сред подписалите жалбата.

Тя е внесена в Националния вътрешнопартиен арбитраж на ДСБ - контролен орган, който следи за спазването на устава от членовете и ръководството на формацията. 

Атанас Атанасов бе преизбран за лидер на ДСБ, иска промяна и обновяване
Обновена

Атанас Атанасов бе преизбран за лидер на ДСБ, иска промяна и обновяване

Според него Цецка Бачкова и Димитър Сяров нямат политически качества

Според жалбоподателите по устав Атанасов трябвало да насрочи Национално събрание на партията в срок до 3 месеца след изборите на 2 октомври 2022 г. Това обаче не се е случило. Освен това Атанас Атанасов трябвало да проведе поне 4 задължителни събрания на ДСБ, откакто поел ръководството на формацията, но свикал такова само веднъж - през февруари 2022 г. Опонентите му твърдят, че дотогава партията толкова дълго не се е събирала на общо събрание, че е била заплашена да бъде служебно разпусната от съда.

Според подателите на жалбата всичко това означава, че Атанас Атанасов системно предотвратява функционирането на върховния орган на формацията, което те определят като най-тежкото възможно нарушение на устава, изискващо и най-тежкото наказание - изключване от партията.