Росен Плевнелиев да преименува връх Мусала на Св. Иван Рилски, настояха от „Атака" в писмо до него.

Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски", пишат националистите до Плевнелиев.

От „Атака" се аргументират, че поради обстоятелството, че историческата наука не може да ни назове името на върха отпреди османското завоевание, за да бъде възстановено то, нямало нищо по-естествено от това върхът да бъде наименуван на Св. Иван Рилски.

„Във величествената планина Рила, в подножието на върха се намира светата Рилска обител - крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски", посочват още хората на Волен Сидеров.

Те напомнят, че съгласно Конституцията президентът има правомощието да наименува обекти с национално значение, както и населени места.

От „Атака" припомнят, че от годините на османското владичество над българските земи на територията на България са останали множество турско-арабски наименования на градове, села, местности, реки, планини и върхове. След Руско-турската война от 1877 - 1878 г. се осъществява процес по тяхната замяна с български наименования.

„Такъв процес се наблюдава и в другите християнски страни, отхвърлили турското робство, но в тях той отдавна е приключил, за разлика от нашата страна, в която той трябва да продължи и да бъде осъществен докрай", коментират хората на Сидеров.

Според националистите българският президент следва да бъде инициатор и водещ фактор за продължаване на започнатото от дедите ни преименуване на останалите от османско владичество обекти с турско-арабските им наименования.

„Всички подобни инициативи и действия в миналото винаги са се ползвали с еднозначната и масова подкрепа от българските граждани", твърдят от „Атака".