Референдум е единственият изход от конституционната криза, в която е изпаднала България смята зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

  1. Подкрепяте ли изпълнителната власт да се избира пряко от гражданите в два тура?
  2. Подкрепяте ли Народното събрание да заседава на сесии, а не постоянно?
  3. Подкрепяте ли въвеждането на образователен ценз за гласуване?

Той предлага на тези въпроси да отговорят българските граждани на референдум. Според него биха могли да се добавят и други въпроси - за мястото на прокуратурата в съдебната система, за забрана на пропаганда срещу половата идентичност или задължителното гласуване - решение на президента.

ВМРО иска от "Има такъв народ" да им направят три референдума

ВМРО иска от "Има такъв народ" да им направят три референдума

За да не се спекулира с три теми - ЛГБТИ пропагандата, РСМ и циганизацията

Веселинов заявява, че президентът вместо да става част от маневрите на партиите и конституционната безизходица би могъл да внесе в Народното събрание своя проект за промяна на Конституцията, с който ще промени системата като цяло. Но това го чакаме вече една година, затова според Искрен Веселинов благодарение на промените в закона, инициирани от ВМРО, вече е възможен референдум по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

Той смята, че този референдум би могъл да се състои успоредно с президентския вот, а следващите избори да са за Велико народно събрание, което ще е обвързано с народната воля. Така ще получим истинска, а не оперетна смяна на системата. Ще излезем трайно от безпътицата, в която ни вкара партийния антагонизъм. И не на последно място - ще имаме шанс завинаги да извадим олигархията от политиката, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.