АБВ с дискусия за идеята на ВМРО да се премахне от Кодекса на труда 24 май като Ден на славянската писменост. Според воеводите писмеността е българска. Хората на Румен Петков и интелектуалци искат устойчива политика в сферата на културата.

От Съюза на българските журналисти (СБЖ) са против внесения проект на воеводите. Професор Искра Баева определи предложението на ВМРО като провинциално. Това предложение раздалечава България от Русия, по мнението й. Тя вижда и сателитен синдром у патриотите да се присъединим към по-силния. 

Със закон ВМРО защитава кирилицата
Обновена

Със закон ВМРО защитава кирилицата

Настояват 24 май да е Ден на българската писменост

За Баева предложението на ВМРО отваря вратата Македония да каже, че 24 май е ден на македонската писменост, а и Русия да каже, че това е ден на руската писменост. Това е дълбок провинциализъм, погрешно разбран национализъм, категорична бе Искра Баева.

Димитър Бежански от БНР не е съгласен, че не е имало славянски език. Славянски език е имало, имало е и негови различни диалекти, подчерта той. Кирил и Методий са направили от българския диалект на славянския език българската азбука, по думите му. Те не са научили този език в Солун на пазара, по мнението на Бежански. Езикът се учи вкъщи от майката. Трябва да се гордеем, че сме направили славянска азбука, категоричен е журналистът.

Професор Нина Дюлгерова подчерта, че живеем във времена на контролирана история. Историческият нихилизъм непрекъснато изпълва публичното пространство. Според нея имаме история, с която можем да се гордеем. Тя изрази съжаление от проекта на ВМРО. Откриването на нови фронтове не е добре нито за България, нито за славянската общност, категорична е Баева. Разпиляват се идеите, разпиляват се тезите, но най-важното е, че се разпилява паметта, предупреди тя.

Професор Андрей Пантев каза, че проектът на ВМРО е парвенющина. Парвенюто се срамува как ще го приемат, парвенюто се срамува кой е баща му, парвенюто се срамува къде е живял, подчерта той. Ние сме това, което сме, отсече Пантев.

Не може да казваш "мамо", "любов", "Бог " и да казваш, че нямаш нищо общо със славянството, според него. Преодоляваме една комбинация между парвенюто и сноба, коментира той събралите се на дискусията. Нашата писменост се разпространява заедно с вярата, допълни професор Пантев, според когото няма смисъл азбуката ни да се нарича "българица", защото ще станем смешни. Без словесни дръвчения, настоява той.

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос

Припомняме, инициативата на ВМРО дойде след като за пореден път Русия провокира във връзка с национален празник, когато в изложбата в руския културно-информационен център братята св. св. Кирил и Методий бяха представени като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". Два дни по-късно в проповедта си за 24 май ръководителят на Руската православна църква патриарх Кирил също нарече светите равноапостоли Кирил и Методий, "словенски учители".

През 2017 г. руският президент Владимир Путин пренебрегна българските корени на кирилицата, като каза: "Азбуката ни идва от македонските земи".

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос