Изложбата в Руския културно-информационен център - провокация или отговор на декларацията, подкрепена от МВнР по повод 9 май. И двете тези бяха изказани в студиото на БНТ от доц. Михаил Груев, председател на ДА "Архиви" и проф. Искра Баева.

Поводът за дискусията - изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". 

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Кирил Топалов: Как Кирил и Методий са създали азбука за език, който го няма - славянски

Това е недопустима фалшификация и гавра с българския принос

Провокация е според Михаил Груев, но и според Искра Баева организаторите на изложбата е трябвало да се допитат до руските специалисти преди експозицията. Баева каза, че за 24 май е получила поздравителни послания от руски историци и в тях не е имало такъв проблем.

Според председателя на ДА "Архиви" с изложбата, организирана в Руския център, е все едно да кажат, че Съветският съюз няма решаващо отношение за войната (Втората световна война - б.р.). Руската политика няма да пострада, ако кажат, че писмеността и вярата, която имат, идва от България, категоричен е Груев.

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

Със странни твърдения се прави опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

В отговор Искра Баева заяви, че на 9 май страната ни е излязла с декларация, която отрича Червената армия.

По думите на Груев трябва да се търсят мостове между България и Русия. Той даде пример с приемането на руски белогвардейци в страната ни - приемането на тази 100-хилядна маса става, когато българското общество е в тежко положение. Правителството на Стамболийски и българския народ ги приемат радушно, каза той.

Спорните въпроси да се решават чрез предварителни разговори, а не чрез скандали, категорични са и Баева, и Груев.

Според него хората, които представляват руската култура в България правят антиреклама, защото българското общество има сантимент, каза Груев.

Без реплика Захариева изпраща позицията на БАН на Руския център

Без реплика Захариева изпраща позицията на БАН на Руския център

Изцяло подкрепяме позицията на българските учени

Припомняме, преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

През 2017 г. руският президент Владимир Путин пренебрегна българските корени на кирилицата, като каза: "Азбуката ни идва от македонските земи".

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

Путин: Азбуката ни дойде от македонските земи

На 24 май Русия отбелязва Деня на славянската писменост