Васил Левски е олицетворение на целия български народ. Когато говорим за общи чествания и годишнини не бикът и член на фондация "Васил Левски" проф. Пламен Павлов на пресконференция в БТА, посветена на предстоящото отбелязване на 150-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

По думите му Левски е един от символите, които ни обединява с днешните ни партньори и съседи от РСМ. Той не е само е наш национален герои, но и техен герои. Днес в РСМ името на Левски почти не присъства, а ако присъства е като чужд национален герои, посочи проф. Павлов. "Откъсването от корените, което се опитват да правят манипулаторите, е откъсване и излизане от пътя", разпали се историкът.

Васил Левски е олицетворение на свободата и на патриотизма, добави историкът. Без да го превръщаме в икона и в плакат, както правят нашите политици, той преди всичко е фигура, която олицетворява радикалните и креативни сили в българското общество, подчерта проф. Павлов.

Интересът към Васил Левски и към възрожденското общество е важно и не трябва да се допускат политически партии да използват понятията за лична употреба, призова още историкът. Павлов уточни на въпрос на News.bg, че не очаква в близко бъдеще да се появят нови исторически спорове с Република Северна Македония например около личността на Васил Левски и повдигане на въпроса дали той се е определял като българин или като македонец. Той се надява, че обективизмът ще надделее все някога в македонската академична литература, която в момента противоречи на елементарните факти. За българите историци няма абсолютно никакви съмнения разбиранията на Левски като какъв се е оприличавал и като каква я е смятал Македония.

Външно не планира ответни действия на „постановката“ на Скопие

Външно не планира ответни действия на „постановката“ на Скопие

Няма информация за черни списъци на българи, които да не бъдат допускани до македонска територия

Стою Карагенски, зам.-председател на фондацията, обясни, че историците искат не само в България, но и българските общности в Украйна, Молдова, Чикаго и Северна Македония да почетат гибелта на Апостола на свободата. Държавата трябва да се ангажира с повече внимание, а и финансови средства към такива организации, за да можем да работим ефективно и полезно, особено с младите хора, настоя той.

В РСМ се случва промиване на мозъците в последно време и в ден днешен България и българският народ се считат за врагове, изтъкна Карагенски.

Проф. Пламен Митев отбеляза, че една от целите, които си поставя фондацията е да се популяризират най-новите изследвания и документални свидетелства за Васил Левски. С новите исторически изследвания ще се покажат онези измерения на Левски, които го правят най-великия българин и смисълът от неговите завети, които ние не можем да изпълним по начина, по който Левски си е представял да се развива свободна България, каза още проф. Митев.

Пламен Павлов поиска и по-сериозна държавна подкрепа на фондация "Васил Левски".

Фетишизирането на Гоце Делчев

Фетишизирането на Гоце Делчев

Каква ли би могла да бъде народността на човек по онези земи в началото на миналия век? Или българин, или грък, или турчин, или сърбин. По онова време преките потомци на Александър Македонски още не са родени