Предварително планирана постановка са били действията на македонската държава по отношение на недопускането на редица български граждани на територията на РСМ на 4 февруари, денят, в който отдаваме почит пред великия революционер Гоце Делчев. Това бе акцентът от изказването на министъра на външните работи Николай Милков по време на брифинг в подопечното му ведомство.

"По отношение на РСМ се изговориха много неща, МВнР излезе с позиция. Бих казал, че от бездействие по отношение на българските граждани и хората с българско самосъзнание там, а и също така български граждани, живеещи в България, властите в РСМ пристъпиха към действия и се видяха какви са тези действия. Не можем да не констатираме със съжаление, че опитите за успокояване на отношенията бяха минирани с едни конкретни действия на властите в Скопие, които не допуснаха отдаване на почит към делото на Гоце Делчев от редица български граждани", констатира Милков.

България и РСМ да избягват ненужното напрежение, настоява ЕК

България и РСМ да избягват ненужното напрежение, настоява ЕК

Комисията следи внимателно отношенията между двете страни

И отбеляза като добра стъпка диалога между министър-председателят Донев и колегата му Ковачевски от преди две седмици, на които е било уточнено вицепремиерът и МВР шеф Иван Демерджиев и шефът на ДАНС Пламен Тончев да посетят македонската столица седмица преди честванията на 4 февруари, за да уточнят детайлите на визитата. В крайна сметка обаче са били поети ангажименти, които не са били спазени - на делегацията ни е било предложено да отдаде почит пред гроба на революционера в 9 сутринта, което е било отказано, защото физически е било невъзможно да пристигнат българите, чакащи на границата.

"Може би това и да е било целта. В крайна сметка бе даден времеви интервал между 12 и 13 часа, като първоначално бе дадена възможност 3-ма души от българската делегация да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, след поредния протест, съпроводен с ноти от посолството, беше разрешено на 5 човека. И когато очаквахме, че българските граждани ще бъдат допуснати, тогава точно спря системата им, която не работеше в продължение на 4 часа. Не работеше само в едната посока, което показва прозрачността на цялата постановка и намеренията, които бяха ясни от самото начало. В крайна сметка десетки автомобили и стотици хора не бяха допуснати, а тези, които бяха, не успяха да се поклонят в църквата ("Свети Спас" в Скопие). Никой от хората, които бяха допуснати, не успя да направи това", подчерта изрично министърът.

Външно за пореден път осъди и арестите на трима българи на границата, като е готово да предостави на потърпевшите съдействие, ако обжалват мярката в международни съдилища, но първо обаче обявените набързо присъди следва да бъдат жалени в македонския съд. Нямало и забрана да се снима на граничните пунктове, посочи изрично Милков - основанието, по което бяха арестувани нашите сънародници.

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Лично посъветвал Костадинов и Джамбазки да не идват в Скопие, те го послушали

Според шефа на външното ни ведомство са неоснователни и твърденията, че заради натиск отвън сме върнали посланика си в Скопие Ангел Ангелов, който бе отзован докато не се "нормализират" двустранните отношения. "Решението да се върне нашият посланик автоматично следваше от разговора, който проведе премиерът Гълъб Донев с колегата си Димитър Ковачевски, няма как и когато вицепремиер е на визита там на такова ниво (Демерджиев) да няма посланик."

Припомняме, че по време на визитата си в Скопие преди дни вицепремиерът и вътрешен министър Демерждиев заяви, че все пак е имало черни списъци, макар и неформални, на български граждани, които да не бъдат допускани до македонска територия. Преди две седмици пък Николай Милков заяви, че България ще излезе със "безпрецедентен отговор", ако бъдат предприети подобни "безпрецедентни действия" от Скопие. Оказва се обаче, че засега не се готвят подобни ответни стъпки.

"Не сме получавали такива списъци, не мога да кажа има ли такива списъци, или няма. Не мога да кажа дали това е някаква спекулация, или висяща във въздуха заплаха, която евентуално да обезкуражи хора да пътуват натам. Ако бъдем информирани за такива списъци, ще ги коментираме тогава. Но както виждаме в момента, откази за достъп се получават и без списъци. И може би списъците не са най-важното нещо, върху което да се концентрира в момента, практиките са по-важни от списъците", отговори на въпрос на News.bg дипломат номер едно.

Милков даде и повече яснота относно помощта, която държавата ще предостави на пребития в Охрид българин Християн Пендиков, след като вчера вътрешният министър обяви, че има готовност да му бъде осигурена полицейска охрана след изписването му от болницата. От своя страна, информира министърът на външните работи, МВнР ще предостави на Пендиков ведомствено жилище и месечна сума за издръжка.

По начало пресконференцията във Външно, първата след де юре новият, но по същество стар служебен кабинет, бе с тема представяне на екипа на министерството. Той остава абсолютно същият, а основен приоритет остава организирането на изборите в чужбина. То обаче, поради приетите промени в Изборния кодекс, се усложнява все повече, поради което извън граница ще бъдат командировани над 1000 служители, а бюджетът за организация е 8 милиона лева.

Основни приоритети, по които се полагали непрекъснати усилия, са и по-бързото влизане на страна ни в Шенген и ОИСР, изтъкна още министър Милков.

87,7 млн. лева ще ни струват изборите на 2 април, без видеонаблюдението

87,7 млн. лева ще ни струват изборите на 2 април, без видеонаблюдението

Сумата ще се увеличи, тъй като в нея не са включени всички дейности