Вътрешният министър Иван Демерджиев е провел телефонен разговор с лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и евродепутата и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки да не идват в Скопие за честванията на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а те на свой ред са се вслушали в призива му.

Това отговори на въпрос на News.bg вицепремиерът и МВР шеф Иван Демерджиев, който бе ръководител на правителствата ни делегация в Скопие. В нея взеха участие и здравният министър Асен Меджидиев, както и посланика ни в РСМ Ангел Ангелов.

"И двамата (Костадинов и Джамбазки) не са стигнали до границата. Аз разговарях с тях и изрично помолих да останат в България. Ние не сме дошли да правим провокации тук, дошли сме да отдадем почит на паметта на един апостол. И двамата се намират в България и не са правили опити да преминат границата", каза Демерджиев.

Попитан от News.bg дали отмяната на визитите на двамата е резултат от вслушването в така отправения апел, той заяви още: "Точно така, защото според мен това е правилният път. Ние не бива да се поддаваме на провокациите. Целта на тези провокации е да ни разделят, а ние сме съседни народи, народи, които традиционно се уважават. И така трябва да продължи."

По-рано нашият екип се свърза с Джамбазки, който заяви, че няма да влезе в РСМ, за да не стане участник в провокативните действия на македонските власти, а ВМРО щяло да отдаде почит на Гоце Делчев, когато сметне за уместно.

ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, но граничната система се срина "случайно"

ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, но граничната система се срина "случайно"

Мицкоски: Приятелите може да ги избирате, съседите не, за жалост

И много други български граждани обаче са били възпрепятствани да влязат в Република Северна Македония, потвърди министърът.

"В момента нямам точна информация (колко български граждани не са успели да влязат в РСМ), но получих уверение от министъра (на вътрешните работи на РСМ Оливер Спасовски), че има срив, токов удар на ГКПП-тата. За да няма такива проблеми в бъдеще разпоредих незабавно и вече подготвихме три генератора, които ще бъдат дарени. Те ще бъдат дарени точно за тези три контролно-пропускателни пункта, за да няма такива проблеми в бъдеще. Но за съжаление научих, че проблемите са продължили и след започването на ръчната обработка на документите. Подобно поведение не е приемливо."

А дали е случайност именно днес да се срине граничната система? "Проблемът беше само в едната посока, това направи много неприятно впечатление. Проблемът беше само на влизане в РСМ, колите, които излизаха, преминаваха безпрепятствено. Не е това пътят, пътят, който трябва да намерим, е да вървим напред. Пътят, който трябва да намерим, е обединена Европа. Обединена Европа предполага стабилност, предполага взаимно доверие и уважение", коментира Демерджиев.

Имало е неформален "черен списък" кои български граждани не могат да бъдат допускани на македонска територия, потвърди Демерджиев. Същевременно делегация от политически лица, първоначално спряна на границата, е допусната на македонска територия и се ескортира от полицията, научи News.bg.

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Очаква се българската делегация да отдаде почит пред българския революционер около 12 часа

Демержиев окачестви и като прекомерни мерките за сигурност, взети от македонската полиция за обезпечаване на обществения ред при честванията.

"Отношенията между нашите два народа не предполагат подобни драконовски мерки, на каквито сме свидетели. Сигурността означава всички, които искат да дойдат, да могат спокойно да почетат паметта на Гоце Делчев", коментира той.

Българската страна е предложила общо поднасяне на венци на гроба на великия революционер, но това е било отказано от властите в Скопие. "Предложих на министър Спасовски да поднесем цветя заедно, мисля, че това е правилния път. В случая ми бе отказано, надявам се следващият път това да се случи", каза още Иван Демерджиев.