Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ няма да организира блокади на гранични пунктове и кордони в центъра на Скопие, за да възпрепятства достъпа на българи до гроба на Гоце Делчев, каквито закани имаше от представители на политическата сила в предходните дни. Това отговори на въпрос на News.bg председателят на партията, характеризираща се с най-силна антибългарска реторика в РСМ, Християн Мицкоски.

Не (не организираме блокади), ние сме миролюбив, приятелски народ, всеки който идва с добри помисли, го уважаваме и очакваме той да уважава нас", заяви политикът. "Доколкото те (българските граждани) идват, за да почетат македонеца Гоце Делчев - няма причина да има проблеми", продължи той.

По думите на Мицкоски българските политици трябвало да отговорят на въпроса как да се сближат двете държави, като в 21 век следвало да се говори за икономика, културен и образователен обмен. "Те обаче ни връщат в Средновековието. Това е много жалко", отсече той.

А трябва ли въобще да има сближаване между София и Скопие според ВМРО-ДПМНЕ? "Съседът не може да го избирате, съседът ви го дава Господ. Приятелите може да ги избирате, съседите не, за жалост. Трябва да ни уважавате и ние трябва да ви уважаваме, ако искаме да градим добри отношения. С провокации, с отричане на македонската идентичност, народ, култура, език, не може да кажете, че ни уважавате", отговори на наш въпрос Мицкоски.

Същевременно срив в граничната система на македонската гранична полиция, "случайно" случил се именно на 4 февруари, когато се очакваше идването на редица български политици, спря достъпа до македонска територия за около час и половина в сутрешните часове.

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Очаква се българската делегация да отдаде почит пред българския революционер около 12 часа

Свързахме се по телефона с евродепутата и съпредседател на ВМРО-НД Ангел Джамбазки, който трябваше да посети югозападната ни съседка. Той ни съобщи за срива на границата и че българи не се допускат въобще, а не само определени политици - информация, която след това ни бе потвърдена и от представители на македонското МВР и колеги-журналисти от македонски медии.

"Няма да им направим това удоволствие да ни блокират на границата, ВМРО ще почете паметта на Гоце Делчев, когато сметне за уместно", заяви Джамбазки, потвърждавайки, че в днешния ден няма да идва в Скопие.

Не блокада, а митинг-шествие бе организирано от ВМРО-ДПМНЕ от централата на партията до църквата "Свети Спас". В него се включиха около 500-600 човека, но първоначално бяха допуснати само официалните лица от партията начело с Мицкоски, а останалите влизаха на малки групи в течение на следващите около 2 часа.

"Днес в мен се създаде чувство на разочарование, когато минах през първата барикада, през втората барикада, за да вляза в църквата. Вместо да се обединяваме и да се засилва нашето приятелство, ние днес сме по-далеч от това повече от всякога в историята. Вече сме, като ниво на корупция, на едно ниво с Тунис и Суринам, а по всички останали параметри сме последни на Балканите. И, за жалост, не сме били по-отдалечени и с нашите съседи, както днес. Днес има извънредни мерки за сигурност от първа степен. Хеликоптери летят като при военно време. Съжалявам, че съм свидетел на всичко", коментира мерките за сигурност партийният лидер.

Демерджиев изчаква българите на място в Скопие

Демерджиев изчаква българите на място в Скопие

Има сигнали за спрени на границата, както и списък на лица със забрана да влизат в РСМ

Македонската полиция още от вчера взе крути мерки по отношение на осигуряването на безинцидентното протичане на честванията на паметта на Гоце Делчев, както увери и вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски.

Пред и около църквата "Свети Спас", намираща се в историческата част на града - Старата чаршия, бяха разположени десетки полицаи, дежурещи денонощно, затворени за автомобилно движение са и някои улици.

Българското Министерство на външните работи вчера опровергава твърдение на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, че македонското правителство не е получило съобщение, че българска делегация ще присъства на честването в църквата "Св. Спас" за 151-вата годишнина от рождението на Гоце Делчев.

МВнР уточни, че посолството ни в Скопие е информирало официално властите в РСМ. Външното ни министерство допълни, че в тази връзка са изпратени и три вербални ноти.

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Скопие преди честванията за Гоце Делчев - полицейски кордони и "спонтанни протести"

Граждани не бяха допуснати до църквата "Свети Спас"