В периода след 1991 г. Република България последователно демонстрира искрено желание за развитие на добросъседски отношения с Република Северна Македония. След подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през 2017 г. бе установена практика за съвместно отбелязване на исторически личности от общата ни история, какъвто без съмнение е и Георги (Гоце) Николов Делчев. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с напрежението на границата и недопуснатите в РСМ българи за честването на рождението на Гоце Делчев.

"За съжаление, отбелязването на 151-ата годишнина от неговото рождение не допринесе за надграждане на двустранните отношения между София и Скопие. С дълбоко съжаление констатираме, че 4 февруари 2023 г. ще влезе в историята като датата, на която властите в Северна Македония, по крайно неубедителни причини и в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към делото и живота на Делчев от страна на български граждани", заявяват от МВнР.

Министерството определя днешното отношение на управляващите в Северна Македония като унизително и недопустимо спрямо българския народ и страната ни.

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Демерджиев изпраща генератори на РСМ, за да няма повече сривове на вход

Лично посъветвал Костадинов и Джамбазки да не идват в Скопие, те го послушали

Външното ни министерство оценява случилото се като неизпълнение на поетия ангажимент за осигуряване на безпрепятствен достъп на всички добронамерени граждани, желаещи да отдадат почит пред паметта на революционера. Според МВнР това, заедно с нежеланието за общо полагане на венци от делегациите на България и Република Северна Македония, представлява отстъпление от установените добри практики и подкопава усилията на България за укрепване на добросъседството.

"Днес действията на властите в Северна Македония нанесоха сериозни вреди на процеса на възстановяване на доверието, въпреки усилията на министър-председателя Гълъб Донев, който в сложна ситуация инициира процес на деескалация и на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който посети Скопие именно с тази цел на 30 януари т.г., както и днешната му визита", посочват още от Външно.

ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, но граничната система се срина "случайно"

ВМРО-ДПМНЕ няма да блокира достъпа на българи, но граничната система се срина "случайно"

Мицкоски: Приятелите може да ги избирате, съседите не, за жалост

За момента министерството разполага с информация, че на гранично-пропускателните пунктове от македонска страна българските граждани не са били допускани с часове на територията на РСМ с аргументи от техническо естество. В последствие част от българските граждани са получили официални откази да влязат в съседната ни държава, а други са се завърнали поради продължилото с часове чакане. Сред засегнатите от рестриктивните мерки има и журналисти, спрямо които е било използвано основанието за "заплаха за обществения ред, национална сигурност, обществено здраве или за международните отношения на Република Северна Македония". Има данни и за упражнено насилие от страна на граничните власти на Северна Македония. От МВнР допълват, че същевременно в Скопие е направен крайно изненадващ, но неуспешен опит да се ограничи числеността на българската официална делегация по време на нейното поклонение в църквата "Св. Спас".

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Кордони, металдетектори и полицейски хеликоптер над църквата "Св. Спас" в Скопие

Очаква се българската делегация да отдаде почит пред българския революционер около 12 часа

Министърът на външните работи Николай Милков е провел разговор с посланика на Северна Македония в София Агнеза Руси с искане за намеса и възстановяване на свободата на движение. Същият въпрос многократно е повдиган в Скопие от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. "За пореден път констатирахме, че заявленията и уверенията, които получихме от представители на властите в Северна Македония, не отговаряха на обстановката на терен. Този подход по никакъв начин не способства за воденето на конструктивен и добронамерен диалог", подчертават от външното ни министерство.

Във връзка с публикациите в медиите за задържани български граждани, Посолството на Република България в Скопие се е обърнало по официален път към местните власти с искане за допълнителна информация, въпреки че такава е трябвало да бъде изпратена незабавно от властите в РСМ. Очаква се арестуваните да бъдат съдени по бърза процедура.

Трима българи са арестувани на границата с Република Северна Македония

Трима българи са арестувани на границата с Република Северна Македония

Според македонската полиция са се опитали да нападнат служители на реда

Министерството на външните работи призовава засегнатите български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация на институцията с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път и информиране на международните ни партньори.

"Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС. Нещо повече, това е конкретна мярка за укрепване на добросъседските отношения. При необходимост България е готова да окаже и техническа помощ за гарантиране на безпроблемно функциониране на ГКПП. За утвърждаването на добросъседски отношения са необходими най-малкото два искрени партньора. Все по-трудно е в поведението на властите в Скопие да разпознаем реално желание за изграждането на необходимото за това доверие, приятелство и сътрудничество", изтъкват още от МВнР.