Зам.-председателят на партия "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов обвини на брифинг депутатите от "Продължаваме промяната" (ПП) в лъжа. Поводът стана декларацията на депутатите на Кирил Петков.

На коалиционен съвет Йорданов обяснил опасенията си, че новата Антикорупционна комисия (КПКОНПИ) може да стане като предишната. Петков казал, че не вярва на ДАНС и службите, защото шефовете им били на президента. На мен ми трябва паралелна прокуратура, заявил премиерът, по думите на Тошко Йорданов.

ИТН се противопоставили, а не са искали в КПКОНПИ техен човек, както ги обвини самият Кирил Петков в деня, в който Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си. 

Кирил Петков и ПП искат собствен Гешев, категоричен бе Йорданов.

"Възраждане" предлагат Бойко Атанасов за шеф на КПКОНПИ

"Възраждане" предлагат Бойко Атанасов за шеф на КПКОНПИ

Костадинов: Има само едно условие...

От ИТН критикуваха и юридическия капацитет на Лена Бориславова. Корупцията е епидемия, каза Ива Митева. Със закона на ПП нямало как да се пребори корупцията, тъй като почти преписали сега действащия закон за КПКОНПИ.

Този закон е пример как не се прави законодателство, смята Митева. Новото е въвеждането на фигурата на разследващ инспектор, а един председател щял да прави каквото си иска. Искаме решенията да се вземат с единодушие, подчерта народният представител. По мнението й управляващите дори не знаели какво искат.

Досега се приемали противоконституционни решения. Стояхме и мълчахме, брахме срама с тях, ядоса се Ива Митева. 

ПП внесе проекта за КПКОНПИ и обвини ИТН, че ги е страх

ПП внесе проекта за КПКОНПИ и обвини ИТН, че ги е страх

Депутатът Милен Матеев първо поясни "Що е корупция?"

От ИТН призоваха "смелия министър-председател" да поиска графологична експертиза за бележката, която показа Станислав Балабанов. От партията на Слави Трифонов го определиха като Татяна Дончева в панталони с аналогия към скандала от предишния парламент, когато от ИТН твърдяха, че депутатката се е опитала "да купи" техни гласове в пленарна зала.

Поне с 3-4 депутати от ИТН е разговарял премиерът Петков за подкрепа за властта. От ИТН изтъкнаха, че премиерът явно имал пари за депутати. 

На кратко от ИТН коментираха и заявката на ПП да номинират Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ. На коалиционен съвет Кирил Петков и Асен Василев съобщили, че имат чудесна идея да направят нещо "готино" - да направят Бойко Рашков шеф на Антикорупцията.

Обяснено им било, че Рашков е възрастен за МВР и не му стискало да уволни 7000 души.

Рашков за КПКОНПИ: До тук намерения, след това - каквото сабя покаже

Рашков за КПКОНПИ: До тук намерения, след това - каквото сабя покаже

Строителният пазар е завзет от фирми, близки до предишната власт

Ива Митева призна пред медиите, че е запозната за разговора между Кирил Симеонов и Кирил Петков. "Знаете как се разви заседанието вчера. Бюджетът на първо гласуване бе отхвърлен. Предполагам, че в зала ще бъде подкрепен по принцип, тъй като наистина трябва да се приемат корекции", обясни тя.

Митева каза още, че води големи битки в културата, но бюджетът за култура дори е намален. "Искахме да разберем къде са отишли тези пари. Защо са взети тези пари? Отговорът беше, защото така е поискал Асен Василев", разкри народният представител.