Парламентарната група на "Възраждане" предлага Бойко Атанасов за председател на КПКОНПИ. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов на пресконференция в Народното събрание.

По думите му от няколко месеца насам един от най-важните органи за функционирането на държавата - КПКОНПИ стои без председател. Трябваше тази процедура да е отдавна задействана. Направихме наши правила, предложихме ги, но не бяха допуснати за разглеждане в комисия с изключително измислени аргументи", посочи Костадинов.

Той обоснова номинацията на Бойко Атанасов, като човек, който през годините е доказал, че не прави компромиси, има хъс, мъжество и кураж да смачка гръбнака на корупцията. Костадинов е сигурен, че Атанасов ще продължи да действа така, а партията ще му дава личен пример.

Самият Бойко Атанасов обясни, че причина да приеме номинацията е, че към него не са били поставяни никакви условия. В миналото не е било така, добави той.

На което обаче Костадин Костадинов допълни - от "Възраждане" имат едно условие - Атанасов да разследва най-вече точно тяхната партия, тъй като с възхода й може да се появят и политически кариеристи, които да правят схеми.

Бойко Атанасов е убеден, че нищо не се прави в борбата с корупцията по високите етажи. "Едва онзи ден се заговори по темата в парламента", каза той, като обясни, че това е станало и едва когато мнозинството в парламента е минало под въпрос.

Би следвало Бойко Атанасов да получи подкрепа от всеки народен представител, който гласува по съвест, настоя Костадинов. Той похвали Бойко Рашков като правосъден министър, но, по думите му, не било логично гой да оглави Антикорупционната комисия, защото досега е работил с това управление.

Следователят Бойко Атанасов е известен критик и опозиционер в съдебната система. Преди години той показа как в боклука на столичната следствена служба се изхвърлят документи по разследването за фалита на КТБ. Атанасов бе и магистратът, който въведе термина "шпицкоманда" за ръководството на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Гражданското движение БОЕЦ настояваше и тогавашният правосъден министър да издигне кандидатурата на Атанасов за поста. Сега от БОЕЦ заявиха, че се разграничават от следователя.

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е без председател от началото на март, когато бившият главен прокурор Сотир Цацаров подаде оставка. По думите на премиера Кирил Петков именно това кой ще оглави ключовият орган е един от поводите за раздора в четворната коалиция, като от "Има такъв народ" не са били съгласни с номинацията на управляващите за вътрешния министър Бойко Рашков.