Изборът на нов главен прокурор не е предизвестен. Може да се случи всичко на сцената. Тази своя убеденост изказа следовател Бойко Атанасов в студиото на БиТиВи. Бойко Атанасов е предложен като гражданска номинация да участва в избора на нов обвинител, неговата номинация обаче трябва да бъде внесена по законов ред, а министърът на правосъдието Данаил Кирилов вече заяви, че няма да го предлага, тъй като е изследвал неговата професионална биография. Бойко Атанасов припомни, че точно преди година е получил най-високата възможна атестация от същия Висш съдебен съвет.

Кирилов заяви в ефира на bTV , че ако обаче той получи широка подкрепа, включително и тази на президента, той ще вземе предвид това до края на процедурата.

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Екимджиев счита избoра на Гешев за предрешен и притеснителен

Адвокатът е сред подписалите искането ВСС да провери етичните и професионални качества на единствения кандидат

За състезанието за нов главен прокурор до момента Бойко Атанасов заяви, че досега ВСС не е номинирал с такова мнозинство и това не е номинация, а това е избор. Въпреки това Атанасов изказа убеденост, че ситуацията може да се промени и допусна, че ще се появи и друга кандидатура за главен прокурор, защото обществото не е готово да приеме наложена една единствена кандидатура, без да има избор.

По думите му ВСС не трябва да заравя главата в пясъка и мигистратите трябва да мотивират всяко едно свое решение. "Обществото трябва да получи отговори", посочи Атанасов и обясни, че самата прокуратура трябва да стане по-прозрачна.

Иван Гешев излъчи опасни послания, заяви адвокат, поискал проверка на качествата му

Иван Гешев излъчи опасни послания, заяви адвокат, поискал проверка на качествата му

Гешев не бил срещу разделението на властите, убеждава спецпрокурор

Според Атанасов трябва да се преразгледа оценката за работата на специализираната прокуратура и съд, тъй като множеството сключени споразумения по обвинения за организирана престъпност говорят, че няма действителен резултат от работата им. При отсъствие на присъди на ОПГ резултатите ще бъде предопределени, отсече Бойко Атанасов и заяви:

"Съдебната реформа трябва да започне, а срастването на властите не трябва да го има, както е записано в Конституцията."

Припомняме, че следователят Бойко Атанасов стана известен с разкрития за начина по който се съхраняват документи по делото КТБ. Преди това пък влезе в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров заради твърденията си за шпицкоманди в прокуратурата и умишлено водене на разследвания срещу политици, които обаче са заведени формално срещу неизвестен извършител.

Прокурорската колегия обаче не намери нарушения в столичното следствие и прие доклада на Етичната комисия за разследването на думите на следователя Бойко Атанасов.

Няма „шпицкоманди”, установи Цацаров след „очна ставка” между следователи

Няма „шпицкоманди”, установи Цацаров след „очна ставка” между следователи

Следователите не потвърдили тезата за "шпицкоманди"

Припомняме, до момента няма друга номинация за главен прокурор освен тази на Иван Гешев от името на прокурорската колегия и издигната с единодушие. Другият, който има право да издига кандидати, е министър Данаил Кирилов, който обаче вече обяви, че няма намерение да номинира никого.

Днес е последното заседание на ВСС, на което могат да се издигат кандидати, според гласуваната и стартирала на 15 юли процедура.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича в началото на 2020 година, а изборът на нов главен прокурор трябва да приключи до 24 октомври.

Миналата седмица пред ВСС се проведе протест, организиран от "Демократична България" срещу неговата номинация. От там поискаха и оттеглянето й и оставката на Гешев по непригодност.

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

Сотир Цацаров се опитал да се възползва от предизборната ситуация