Прокурорската колегия не намери нарушения в столичното следствие и прие доклада на Етичната комисия за разследването на думите на следователя Бойко Атанасов.

Така приключва проверката, започнала по повод твърденията на следователя Бойко Атанасов за шпицкоманди в прокуратурата и умишлено водене на разследвания срещу политици, които обаче са заведени формално срещу неизвестен извършител.

От коментарите на членове на прокурорската колегия стана известно, че заключението на комисията е, че твърденията на Атанасов не се доказали.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви, цитиран от Правен свят, че той е посочил твърде малко факти, на които да стъпи комисията, но всички те са били проверени и не са се потвърдили.
Другото били твърдения и дума срещу дума на Атанасов и колегите му.

Така Етичната комисия заключила, че няма данни за нарушения на прокурори и следователи.

При обсъждането на доклада стана ясно, че следователят Бойко Атанасов и бил подслушван незаконно през 2011 година.

Информацията съобщи на колегите си главният прокурор Сотир Цацаров, след като не бе прието тази точка да се обсъжда при закрити врата.
Искането за подслушване на Атанасов било от тогавашния директор на ГДБОП и с разрешение на председателя на Софийския окръжен съд", каза главният прокурор.
Той не съобщи имена, но през 2011 г. шеф на ГДБОП беше Станимир Флоров, а председател на съда – починалият на следващата година Владимир Иванчев.

Припомняме, следващата седмица предстои изборът на нов градски прокурор. За поста има двама кандидати – самият Атанасов и и.ф. шефката Емилия Русинова.