За обществено обсъждане на проекта за антикорупционен закон на "Продължаваме промяната" се настоява в писмо от депутати от ИТН до председателя и членовете на комисията по конституционни и правни въпроси, относно проекта за Закон за противодействие на корупцията от 9 юни 2022 г., внесен от Андрей Гюров и група народни представители. Копие на писмото е пратено и до председателите на парламентарни групи.

Бойко Рашков няма противоречия с президента

Бойко Рашков няма противоречия с президента

Той се надява парламентът да разгледа законопроектите на МВР

"9 юни 2022 г. в Народното събрание е внесен законопроект за противодействие на корупцията, №47-254-01-63. Законопроектът е внесен от народни представители с приложена предварителна оценка на въздействието съгласно ПОДНС, като липсва пълноценна цялостна предварителна оценка на въздействието по смисъла на чл. 20 от Закона за нормативните актове (ЗНА)", се обяснява в писмото.

БСП ще се запознават с предложенията за антикорупционен закон

БСП ще се запознават с предложенията за антикорупционен закон

Филип Попов не знае дали премиерът урежда депутати от ИТН

Народните представители от ИТН отбелязват, че вносителите предлагат приемането на изцяло нов закон и отмяна на действащия закон, приет на 12 януари 2018 г., без извършена последваща оценка на въздействието в нарушение на чл. 22 от ЗНА.

Те посочват още, че настоящият закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество има многобройни несъвършенства и липсват трайни резултати, което обаче не оправдава предлагането на изцяло нов закон, който в огромната си част преповтаря действащия закон и предвижда промени в НПК в Нарушение на чл. 11, ал. 3 във връзка с чл. 4 от ЗНА.

Снимка 580219

Източник: ИТН

"Подходът на вносителите да внесат нов проект на Закон за противодействие на корупцията без цялостна предварителна оценка на въздействието и без проведени обществени консултации съгласно чл. 18а от ЗНА и да предложат отмяна на действащия закон без последваща оценка на въздействието е нетърпим подход в държава, подчинена на върховенството на правото съгласно чл. 4, ал. 1 от Конституцията", подчертават депутатите от "Има такъв народ".

Снимка 580218

Източник: ИТН

Те изтъкват, че изискването за извършване на предварителна оценка на въздействието и провеждането на обществени консултации не е самоцелна формална процедура, а гаранция, ако не за конституционосъобразността, то със сигурност поне за полезността и качеството на законите, респективно за доверието на гражданите в способността на законите да уреждат обществените отношения, посочено по конституционно дело №17 от 2018 г.

Новият закон за КПКОНПИ - няма как с ботуши да се ходи в цветни лехи

Новият закон за КПКОНПИ - няма как с ботуши да се ходи в цветни лехи

Промените, които иска да направи правителството, били противоконституционни

"Поради ясно изразения обществен интерес на проблема, като изхождаме от становището на Консултативния съвет за национална сигурност от 17 октомври 2017 г. и докладите на Европейската комисия за върховенството на закона за 2020 и 2021 г., че корупцията руши правовата държава и подкопава доверието на гражданите в демократичните ценности и като отчитаме липсата на извършена последваща оценка на въздействието на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предлагаме Комисията по конституционни и правни въпроси да приеме решение, с което да възложи на Националния център за парламентарни изследвания да организира обществено обсъждане по законопроекта", се казва в писмото.

То е подписано от 10 народни представители, сред които е и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

Кандидатите няма да представят и документ за психическа годност