Няма как с ботуши да се ходи в цветните лехи. Няма как с предложенията за промени в Закона за антикорупционното законодателство, за който се разполага с мнозинство, да се стори така, че да се заличи всичко, в което гражданското право е постигнало. Такова становище изрази адвокат Георги Атанасов на дискусия на тема "Граждански конвент за правосъдие в пет стъпки".

Според него промените, които иска да направи правителството в Закона за КПКОНПИ, са противоконституционни. Всеки следващ закон е все по-противоконституционен, посочи адвокат Атанасов.

Правосъдният министър има бележки по закона за КПКОНПИ

Правосъдният министър има бележки по закона за КПКОНПИ

Персоналните въпроси трябва да вървят след структурните

Толкова е противоконституционен новият закон за КПКОНПИ, че не може да се каже какво точно ще отнема и конфискува, изтъкна адвокатът.

Той запита колко пъти касационната прокуратура е дала становище, че се приемат неадекватни промените в новите закони. В момента Народното събрание не може да схване в какво се състоят проблемите. Проблемът е какво ще се отнема и защо ще се отнема. Тук се появява Комисията, която прави едно и също от 2012 година насам, поясни адвокат Атанасов.

Защо при нас престъпниците имат и ще имат повече привилегии, недоумява адвокатът.

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

И бивши агенти на ДС ще могат да оглавят КПКОНПИ

Кандидатите няма да представят и документ за психическа годност

Защо незаконно придобитото имущество не фигурира измежду основанията за нищожност, запита още той. Ако е незаконно придобиването на имуществото, то значи и сделката е била незаконна. Дайте да въведем един принципен закон, в който държавата да каже, че частната собственост е неприкосновена, ако КПКОНПИ разреши, каза още адвокат Атанасов.

Припомняме, законопроекта си "Продължаваме промяната" внесоха изненадващо, след като изненадващо и за коалиционните си партньори обявиха твърдото си намерение да предложат за шеф на Антикорупцията вътрешния министър Бойко Рашков. Законопроекта бе внесен само от ПП и разкритикуван още преди внасянето от "Има такъв народ", които обвиниха Кирил Петков и Асен Василев, че искат да имат "свой Иван Гешев".