Народните представители и постоянните комисии в парламента имат свободата и правомощията да решават как да изпълняват своите функции. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в отговор на въпрос за откритата вече процедура за избор на председател на КПКОНПИ и дали е уместно при внесен закон да се избира ръководител на Антикорупционната комисия.

"Аз многократно съм заявявала, че персоналните въпроси трябва да вървят след структурните. Депутатите имат правото да избират персоналния състав на действащата КПКОНПИ", каза Йорданова.

Припомняме, че законопроекта си "Продължаваме промяната" внесоха изненадващо, след като изненадващо и за коалиционните си партньори обявиха твърдото си намерение да предложат за шеф на Антикорупцията вътрешния министър Бойко Рашков. Законопроекта бе внесен само от ПП и разкритикуван още преди внасянето от "Има такъв народ", които обвиниха Кирил Петков и Асен Василев, че искат да имат "свой Иван Гешев".

Атанас Славов: Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ - предстои дебат

Атанас Славов: Бойко Рашков да е председател на КПКОНПИ - предстои дебат

В НС влизат два отделни законопроекта

По отношение на промените в законопроекта, Йорданова заяви, че има бележки по него и ще продължи да настоява за тях. Министерство на правосъдието ще направи конкретни предложения, които да подобрят текстовете. Механизмът за обжалване на отказите на прокуратурата за образуване на досъдебно производство, който е предвиден в законопроекта, трябва да се хармонизира с механизма, който се разработва в законопроекта по решението за делото "Колеви".

За фигурата на разследващия инспектор, Йорданова уточни, че не е новост за България като имало разследващи инспектори и при митниците. Това, което трябва да се направи в настоящия законопроект между първо и второ четене, е да се подобрят повече гаранциите при упражняването на функциите и какво се случва в хода на вдигане и поддържане на обвинението. Там има бележки, които ще предложим на народните представители, подчерта Надежда Йорданова.

Всякакви въпроси, които се обсъждат преди внасянето на законопроекта са работни хипотези, добави тя.

Йорданова работи на пълна скорост и по план, докато НС не реши друго

Йорданова работи на пълна скорост и по план, докато НС не реши друго

Трябва да се намери по-добър начин на комуникация и да има ясна законодателна програма с ясни срокове