От "Има такъв народ" предлагат 18 спешни мерки в областта на енергетиката. Новината съобщи енергийният експерт Иван Хиновски пред News.bg преди пресконференцията в БТА, посветена на мерките, породени от кризата в енергетиката.

Със скока на цените на природния газ и въглеродните емисии ще има трудна зима. Много тревожно е състоянието на българската енергетика, затова и ИТН предлага 18 мерки - сред тях спешни и краткосрочни и по-дългосрочни. 

Румен Радев: Въглищната енергетика сега гарантира автономността ни, независимо от цената

Румен Радев: Въглищната енергетика сега гарантира автономността ни, независимо от цената

Били сме с най-ниската цена на тока заедно с Полша, според него

Хиновски изтъкна, че мерките, които предлага служебното правителство за справяне с кризата в енергетиката са малка част от мерките на ИТН. От партията на Слави Трифонов обаче предлагат много по-широк кръг от мерки, задълбочено анализиране, включително и как те да бъдат приложени на практика. ИТН предлага включително и мерки в помощ на Топлофикациите, ТЕЦ-овете, а и на енергийно бедните домакинства, уточни Хиновски.

Предложенията в няколко групи:

- Първата мярка е да се направи така нареченото прихващане на енергията, която Гърция транзитира през нас от Русия срещу тази, която влиза през трансанадолския газопровод.

- Част от свръхпечалбите да бъдат преразпределени;

- Спешно разработване на наредбата за енергийно бедните домакинства и да започне изплащането по определена система за категоризирани домакинства в зависимост от различните нива на бедност.

- Да се направи анализ на енергийната борса, да се създадат условия по-малките фирми да могат да получат достъп до търговете на електроенергия.

Хиновски заяви, че от ИТН биха подкрепили поредната актуализация на бюджета, за която настоя служебният премиер Стефан Янев, ако тя е разумна.

Хазната е готова за 2022-а дори да не бъде приет нов бюджет

Хазната е готова за 2022-а дори да не бъде приет нов бюджет

Въпросителните се появяват заради големите плащания по дългови емисии

От своя страна бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в 46-о Народно събрание Любомир Каримански коментира пред News.bg, че мерките в областта на енергетиката, които предлага ИТН, са субсидиране на малкия и среден бизнес, което да бъде за сметка на свръхпечалбите на големите производители на електроенергия. Трябва да се намери механизъм така че да не се чака сформиране на новото 47-о Народно събрание, посочи той. 

Каримански иска първо да се види дали няма да се намерят по-подходящи мерки и инструменти за справяне с кризата в енергетиката, които да не предизвикат още една актуализация на бюджета през декември месец.

ИТН се борят за първото място, но търсят фундамента за единодействие в парламента

ИТН се борят за първото място, но търсят фундамента за единодействие в парламента

Ще обновят програмата си