"Разбира се, че цените на тока притесняват хората. Очаквам краткосрочните мерки на служебното правителство да дадат резултат. Ние сме с най-ниска цена заедно с Полша". Това заяви президентът Румен Радев, който посети завод в Кърджали, цитиран от Нова телевизия.

На репликата, че е притеснително, че без нова актуализация на бюджета не можем да решим въпроса с високата цена на тока за бизнеса, Радев каза, че служебното правителство (назначено от него - б.р.) се отличава от предишното (на Бойко Борисов - б.р.), че работи изключително в рамките на закона. Трябва да се търсят начини за подкрепа на бизнеса, допълни той.

Юлиан Попов: Цените на тока нямат нищо общо със Зелената сделка

Юлиан Попов: Цените на тока нямат нищо общо със Зелената сделка

Датата за затваряне на въглищните централи за мен е 2035 година

По думите му две са предизвикателствата пред кабинета - реформата в съдебната система с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор, както и да се посочи дата за затваряне на въглищната енергетика.

"Въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност, независимо от цената", добави президентът. Според него се иска ясно решение и консенсус, както и дългосрочна визия относно т.нар. "зелена сделка". Той смята, че срокът за затваряне на централите трябва да бъде удължен. Предишните управляващи са заложили срок 2036 година.

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

Юлиан Попов: Без реформи поддържаме "Марица Изток" в изкуствена кома

От 1 юли поскъпва тока, а нищо не се решава за централата

Президентът изтъкна, че България трябва да посочи дата за затваряне на въглищната енергетика, което се изисква от всички европейски държави. Решението е стратегическо, свързано е с огромен социален проблем.

Това трябва да бъде ясно решение, обвързващо всички политически партии с дългосрочна визия. Той отказа да назове евентуална дата, но заяви, че трябва да направим всичко възможно да работим максимално дълго като ефективност на цените и изчерпване на нашите суровини.

Относно предложената 2036 г. за закриване на нашите въглищни централи държавният глава каза, че тази стратегия е заявена от предишните управляващи и това е внесено в ЕС. Неговото мнение е, че този срок трябва да бъде удължен. В същото време това производство трябва да бъде организирано ефективно с намаляване на вредните емисии, за да можем да понесем цената.

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Раздел "Енергетика" спъва внасянето на Плана за възстановяване

Отговорихме на изискването на ЕК да зададем нови алтернативни енергийни източници

Служебното правителство търси всички възможни решения да внесе Плана за възстановяване и устойчивост, допълни Румен Радев.