В 47-ия парламент не сме попълвали тест за лоялност. Колеги са подлагани на тест за лъжата, но не е имало последици. Това каза зам.-председателят на 47-ото народно събрание Ива Митева.

Относно кадровия състав на предложените от ИТН министри тя каза, че е било важно хората да са експерти, не Слави Трифонов да ги е посочил лично. Радостин Василев бе един от малкото, които бяха винаги приемани от Слави, той беше наш министър. Той казваше: "Аз говоря всеки ден със Слави, говоря всеки ден със сестрата на Слави", каза Митева и изрази съмнение дали наистина е говорил. 

Шофьор или охранител на Слави опитал да ръководи Николай Радулов

Шофьор или охранител на Слави опитал да ръководи Николай Радулов

Дълго ни повтаряха, че ние сме никой, че ще гласуваме, както ни се разпореди

Припомняме, при вчерашната пресконференция на министъра на спорта в оставка Радостин Василев заяви, че от 2 г. не е виждал своя партиен лидер и бил създавал легенди за него.

Нека видим къде ще отидат тези хора, ако имат мнозинство, каза Митева по адрес на досегашните си съпартийци, решили да се отцепят от ИТН.

"Убедена съм, че тук се търгуват постове. Не знам Орлин Алексиев, не знам как изглежда този човек", каза с усмивка Митева, която бе председател на 46-ото НС, а Алексиев бе споменат като повод на Радослав Василев да снеме доверието си от Слави Трифонов.

Слави Трифонов: Не съм мафия. Ще съдя Кирил Петков

Слави Трифонов: Не съм мафия. Ще съдя Кирил Петков

Навремето осъдих жълтите вестници заради лъжите им

Парите за МРРБ ги искаше и министър (Асен) Василев още в 46-ия парламент. Тези пари са необходими, многократно сме говорили, каза Ива Митева по повод исканите пари от регионалния министър в оставка Гроздан Караджов за повереното му ведомство.

Прекалено много епитети се хвърлиха, каза Митева по повод вчерашните три извънредни пресконференции. "Това, което съм чувала от Слави (Трифонов), включително и от Тошко (Йорданов) - нека нашите експерти да решат - икономисти, юристи да кажат. Те за всяко нещо (всеки законопроект - б.р.) искаха да кажем имаме ли притеснение или не. 

Депутатите, напускащи Слави: Мафията проби, а и ИТН е бизнес проект

Депутатите, напускащи Слави: Мафията проби, а и ИТН е бизнес проект

Радостин Василев: Казваха ни, че докато Караджов е на власт, ще има правителство

Не съм видяла икономически интереси, каза Митева.

Относно исканите 22 закона, които трябва да бъдат приети или променени, за да може страната ни да може да усвои около 25 млрд. евро, тя призова нека тези 22 закона ги изготвят. Много от тях са транспониращи, няма законодателна програма на парламента. Митева изтъкна законодателните постижения на своята партия - "не допуснахме да се извадят съдиите по вписванията и да се постави под въпрос сигурността и имотите на хората, те ни бяха много сърдити. Цялата група се съгласихме".

Тяхна била заслугата да има финансиране на музеите и за висшите училища. Промените в КПКОНПИ бяха внесени на 24 май. "В КПКОНПИ няма как да подкрепим. Има много проблеми в Закона, върнали са механично категориите", каза тя и даде пример с председателя и членовете на СЕМ, които подават декларация, както и председателя на Конституционния съд, който също трябва да подава декларация. И шофьорите трябвало да подават декларации.

"На КПКОНПИ членовете да имат само 1 мандат. Как ще се бориш с корупцията", запита Митева.

Тя изтъкна и едно страшно изискване - за членовете на КПКОНПИ да се иска от ДАНС информация за професионални и нравствени качества. "ДАНС трябва да има информация за 6 млн. българи, това звучи страшно и зловещо", каза Митева и уточни, че тя не може да подкрепи този закон. В група не било обсъдено и дали да подкрепят номинацията на вътрешния министър Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ. "За него това ще е понижение", каза Митева.