Ива Митева ще обжалва уволнението си шеф на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз" в парламента. Това става ясно от коментар пред БНР на бившата депутатка от ИТН и председател на 45-то и 46-то Народно събрание и зам.-председател на 47-то НС. "Защото е скандално и показва правна неграмотност", обяснява тя.

Вчера стана ясно, че дирекцията се закрива при промяна в структурата на администрацията на Народното събрание за оптимизация на законодателния процес. Дирекция "Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове" се преименува на "Законодателна дейност, парламентарен контрол и право на Европейския съюз" и поема функциите и на закритото звено.

Митева разказва, че в кабинета ѝ са дошли служители на "Личен състав", за да ѝ връчат заповедта за прекратяване на трудовите й правоотношенията. "В нея пишеше, че се съкращава длъжността "директор". Заповедта, с която е извършена структурната промяна, не ми беше връчена. Дори липсваше изписана в самата заповед. Беше с многоточие", заявява тя.

Борисов: ПП използват ваканцията на НС за поголовна смяна на кадри със свои хора

Борисов: ПП използват ваканцията на НС за поголовна смяна на кадри със свои хора

Ако това е сглобката, не виждам как ще продължим да участваме, отсече лидерът на ГЕРБ

По думите на Митева ръководената до момента от нея дирекцията е осъществявала същинската работа на Народното събрание. Тя изтъква, че се закрива основната дирекция, в която е същинската експертиза, за да бъде махнат директорът. "Още през януари Вежди Рашидов направи опит да ме уволни. Той образува дисциплинарно производство срещу мен. Дори нямаше смелостта да ме извика и да ми обясни защо го прави", посочва още тя.

Ива Митева казва още, че не е получила обаждане от председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. "И той явно изпълнява разпореждания", смята тя.